Кафето може да съживи сънливите хора в началото на деня,

...
Кафето може да съживи сънливите хора в началото на деня,
Коментари Харесай

Нови разкрития за кафето, които ще ви изненадат

Кафето може да съживи сънливите хора при започване на деня, само че освен поради кофеинът. Други фактори, свързани със утринната чаша еспресо или капучино, могат да оказват помощ за възстановяване на мозъчната функционалност.

За да схванат по какъв начин тъкмо работи кафето, учени, ръководени от Мария Пико-Перес, откривател в испанския университет " Хайме I ", вземат решение да ревизират дали мозъкът реагира по един и същи метод на чаша кафе и на същата доза кофеин, дадена под формата на таблетки.

" Някои от резултатите на чаша кафе бяха изцяло възпроизведени от кофеина “, споделя Пико-Перес, „ само че не всички: други бяха характерни за потреблението на кафе, заради фактори като характерния аромат и усет на напитката и психическите упования, свързани с пиенето ѝ “.

В изследването са взели участие хора, за които утринното кафе е табиет. Изследваните лица били помолени да не пият никакви питиета, съдържащи кофеин, и да не одобряват никакви кофеинови препарати в продължение на три часа преди да отидат в лабораторията.

Тестът изглеждал по следния метод. Първо на всички участници било направено функционално сканиране на мозъка с магнитен резонанс, по-късно на половината от тях било обещано кафе, а на другата половина - таблетка с кофеин, и половин час по-късно още веднъж било направено сканиране. По време на ядрено-магнитния резонанс участниците били помолени да се провиснал и да мечтаят.

Всъщност механизмът на деяние на кофеина е прочут, тъй че учените очаквали, че участниците първо са подобрили интеграцията на невронните мрежи, свързани с префронталната кора - която дава отговор за работната памет - и второ, на мрежите, участващи в процеса на разбор на действителността и саморефлексия.

" Второто " се оказало еднообразно и при двете групи: хората станали по-добре готови за прекосяването от режим на подготвеност към режим на работа като подобен.

Оказало се обаче, че при тези хора, които пиели кафе, се подобрило невронното взаимоотношение в частите на мозъка, отговарящи за работната памет, когнитивния надзор и целенасочеността.
" Казано по-просто, изследваните лица бяха по-бдителни и възприемчиви към външни тласъци след кафе, в сравнение с след кофеин ", заключава Пико-Перес. Тя също по този начин допуска, че даже безкофеиновото кафе предлага изгоди за хората, каквито чистият кофеин няма.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР