Кафенета и ресторанти в София масово крият ПОС терминалите за

...
Кафенета и ресторанти в София масово крият ПОС терминалите за
Коментари Харесай

Кръчмите отказват плащане с карта заради бакшиша и оборота

Кафенета и заведения за хранене в София всеобщо крият ПОС терминалите за заплащане с карта и упорстват да се заплаща кеш. Липсата на това обикновено улеснение обаче нервира клиентите, множеството от които избират електронното разплащане, вместо да диплят банкноти за сметката.

Напоследък от ден на ден кръчми избират да ползват този обикновен трик, а посетителите се чудят за какво в централни столични заведения с положително добро име и също по този начин "доста положителни цени ", сервитьорите изрично отхвърлят да се заплаща с карта.

„ Нямаме ПОС терминал, одобряваме единствено в брой” - това е репликата, която чуват клиентите в не едно заведение на пъпа на София. Това предписание ползват доста от бистрата по „ Витошка”, както и влиятелни заведения за хранене към „ Св. Александър Невски” и Народното събрание.

Хора от сектора признават, че постоянно това е трик на самите келнери – те избират да получат пари кеш, с цел да вземат и някой лев бакшиш, от който най-често са лишени при разплащането с пластината. Посетители се възползват и в действителност не дават и стотинка от горната страна при връчването на сметката.

„ Вярно е, има клиенти, които заплащат с карта, а най-после прибавят банкнота или монети към сметката, само че те не са изключително много”, изясняват раздразнени от този факт сервитьори.

По-сериозната причина доста заведения да не употребяват електронните устройства е желанието да се избяга от високи налози. При разплащането с карта, кръчмарите дефакто регистрират всичко, което е поръчано в заведението и регистрират всяко кафе или лимонада.

Запечатвайки всичко в електронното устройство, те са принудени да признаят пред банките действителния си оборот, който множеството шефове на заведения избират да скрият, с цел да заплащат по-малко пари в Национална агенция за приходите.

От друга страна, контролните органи наподобява си затварят очите, откакто огромни заведения за хранене крият оборотите и по този начин ощетяват страната, а в това време надигат глас за помощи, тъй като щели да банкрутират, разясниха финансисти.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР