Кадри БТВПрофесор Георги Рачев каза какво време ни очаква до

...
Кадри БТВПрофесор Георги Рачев каза какво време ни очаква до
Коментари Харесай

Проф. Рачев: Службите да се вземат в ръце и да слушат прогнозата

Кадри БТВ

Професор Георги Рачев сподели какво време ни чака до края на годината и предизвести почистващите компании да се преценяват с прогнозите, изключително по планинските пътища, където най-често има навявания и заледявания.

Привечер ще стартира да се образува снежна завивка. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е сдържан, в Източна България – краткотрайно мощен. По планинските проходи и в Североизточна България ще има условия за виелици и навявания.

Ние караме солунска зима, единствено преди седмица наваля нов сняг и за 3-4 дни изчезна. Така и ще продължи. Използвайки терминологията от бокса след успехите на братя Пулеви – ляв прав, ъперкът и проходите ще са в нокдаун. Преди седмица имаше 50 сантиметра сняг, след това се разтопи. Сега отново ще навали, изключително в планините. Боровец и Пампорово откриват сезона при съвършени условия. Ще натрупа там 30, 40, 50 сантиметра.



Под 1000 метра височина вали дъжд, само че рано сутринта на следващия ден на доста места ще има сняг, добави той. Всичко това ще стане доста бързо този път. Най-интензивно ще вали от през днешния ден късния следобяд до на следващия ден ранния следобяд всичко ще завърши. В неделя сутринта ще се настани антициклон. Температурите ще са минус 5 градуса, а на някои места – до -10 градуса. Поне 40 сантиметра бухнал сняг ще падне в Рило-Родопския масив.



Днес времето ще е меко. От на следващия ден идва студът, само че за скиорите минус 4 градуса не е проблем. В събота и неделя температурите на Боровец ще останат минусови, изясни климатологът. По морето сняг няма да видят.



Има огромна възможност на 25 декември да няма сняг. Не даваме диагноза, а прогноза – какво вероятно може да се случи. Времето ще е относително топло. На 30 декември вероятно може да има преваляване, само че към момента не е изрично, има доста време до тогава, сподели още той.

Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР