Кадър ЮтубОбширна статия публикува журналистката от руската Комсомолская правда Дария

...
Кадър ЮтубОбширна статия публикува журналистката от руската Комсомолская правда Дария
Коментари Харесай

Руска журналистка към Горан Благоев: Не Кирил и Методий освободиха България, а руската армия. Българите пратихте 11 хиляди евреи на смърт

Кадър Ютуб

Обширна публикация разгласява журналистката от съветската Комсомолская истина Дария Асламова за България под заглавие 

" Как България се трансформира в страна на професионални русофоби "

Там има и изявление с Горан Благоев, което публикуваме без редакция, както и коментара на журналистката от Русия.

" Мечтая да прекръствам катедралата „ Александър Невски “. Въпросът е да възстановим националното си достолепие. Този храм е израз на огромна политика. "

Пред мен седи един доста разумен благородник на име Горан Благоев. Това не е просто прочут български публицист. Той е историк, лекар, теолог и академични учител.

- А какво ви попречи на Александър Невски? Аз запитвам.

- Това е съветски светец, който никой не познаваше в България. Имаме свои светии - Кирил и Методий.

„ Но не Кирил и Методий освободиха България “, означавам. - Александър Невски е небесният настойник на съветската войска и цар Александър Втори Освободител.

- Александър II е имперски фетиш! - възкликва господин Благоев. - Цар Александър не освободи България!

Онемях.

- И кой съгласно вас е дал заповедта на съветската войска? Кой взе решение за войната?

- Освобождението на България е проектът на Русия да получи надзор над проливите.

„ Вашите предшественици мислеха по друг метод “, настоявам аз. - Цяла България събра пари за построяването на катедралата „ Александър Невски “.

Благоев отхвърля надменно:

- След освобождението на България всички бяха русофили. Те не знаеха какво ни направи Русия по време на връзката и по-късно. Но умна България към този момент тогава разбираше имперските проекти на Русия. Руският цар направи всичко, с цел да предотврати огромна православна страна на Балканите - нито Сърбия, нито България. И България не получи своите територии.

- Имахте ли ги? - запитвам иронично.

„ Разбира се “, гордо споделя моят събеседник. - Имахме Българската екзархия, територията на Българската православна черква в границите на Османската империя.

- Е, тогава всички въпроси са за турците - усмихвам се аз. - Кандидатствайте с молба да ви върнем в Османската империя. Ердоган единствено ще се радва. В същото време катедралата може да бъде преименувана в джамията Ердоган.

- Не споделям, че с турците сме се чувствали добре. Но какво, в случай че нашите предшественици бъркат? Мнозина в България мечтаят да преименуват катедралата. Дори отворихме страница във Фейсбук и към този момент 1266 души са се записали за поддръжка. Трябва по-активно да обясняваме нашата позиция на хората.

Гледам го и към този момент се присвивам от омерзение. Господи, за кого са умрели нашите предшественици?! Но в България имаше героични хора, които подвигнаха въстание през 1876 година против турците. Били са секири и коси в ръце. Селянките изсушиха и начукаха люти чушки, с цел да ослепят турските бойци. Потискането на въстанието беше извънредно: всеобщото изгаряне на дами и деца живи, стотици отрязани глави на деца, стомаси на бременни дами се раздраха, мъжете се набиха на прът и пържеха като шашлик. И рев се разнесе из цяла православна Русия! Как по този начин?! Убиват братя, само че ние мълчим?! И по този начин седнал съм и чувам истории от техния потомък за злата „ имперска Русия “, за „ руските окупатори “, чиито монументи би трябвало да бъдат съборени.

„ До септември 1944 година България беше съдружник на нацистка Германия “, напомням. - Освободихме те от фашизма.

- Какъв различен фашизъм в България? - господин Благоев се отмята. - Ние не пипахме нашите евреи.

- Но българите изпратиха 11 000 евреи на гибел в окупираните територии.

„ Те бяха евреи на териториите, които нашите съдружници ни дадоха да администрираме.

- Ваши съдружници бяха нацистка Германия и нацистка Италия. Считате ли режима на Третото българско царство за незаконен?

- Не, не мисля по този начин. Нямахме избор.

- Как не беше? - Възразявам. - Сталин предлага пакт за взаимопомощ на България през есента на 1940 година

- Не искахме да изпадаме в прегръдките на Сталин.

- Значи сте предпочели прегръдката на Хитлер?

- Хитлер беше на нашите граници. И тогава това, което направи България, бяха българските проблеми. Това са нюанси.

- Наказателни интервенции в окупираните територии - това нюанси ли са?

„ Това бяха нашите законни територии. И тогава: на война, както на война. Къде бяха цивилните там? Те бяха партизани. Нашите войски направляваха обстановката.

Слушам тези чудовищни ​​изказвания и си мисля каква голяма неточност направи Съюз на съветските социалистически републики. Грешката на щедростта и прошката във връзка с по този начин наречените " приятелски " страни и " приятелски " балтийски републики. Не сме им показали законопроект за закононарушения против човечеството. „ Благодатта към падналите “ нормално не се прави оценка от самите „ паднали “. По руско време децата им се възпитават в учебници, които описват единствено за героични партизани и мощна антифашистка опозиция, която постоянно е била доста надалеч от истината. Но е пристигнало времето за вторите Нюрнбергски процеси.

Цялата публикация в

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР