Кадър Уикипедия Mateusz Bednarz/Biały Kruk/Public DomainКолониалната ера не е приключила,

...
Кадър Уикипедия Mateusz Bednarz/Biały Kruk/Public DomainКолониалната ера не е приключила,
Коментари Харесай

Анджей Новак: САЩ ще освободи Източна Европа от бившите европейски колониални сили и оста Берлин-Москва

Кадър Уикипедия Mateusz Bednarz/Biały Kruk/Public Domain

Колониалната епоха не е завършила, тя е единствено трансформирана и през днешния ден се практикува безнаказано в Европа, написа полският професор Анджей Новак в последния брой на изданието Wpis, преведено от Фокус. В публикацията той изяснява, че някогашните европейски колониални сили и Германия към момента смятат Източна Европа за „ по-нисша “ и я възприемат като последната си колония.

С поддръжката на Съединени американски щати " Три морета " ще ни освободи от господството на оста Москва-Берлин

Ученият обръща внимание на обстоятелството, че - следвайки политическата уместност, през днешния ден е просто неразрешено да се твърди, че нечия просвета, да вземем за пример африканска или азиатска, е по-лоша или по-нисша по статут.

„ Такива неща не може да се приказват. Но това не важи за всички: колониалната политическа просвета може да се практикува най-добре... в границите на Европа. За поляци, чехи, литовци, унгарци или украинци можем да кажем: това е „ Европа от по-нисша степен “, това са примитивни страни, над които би трябвало да ръководят естествените представители на същинската европейска „ раса на господата “, защото те не са способни на това сами по себе си “, изяснява Новак. Професорът има поради освен германците, само че и „ ръководещата раса “ като цяло: Белгия - палачът на Конго, холандските лордове в Индонезия, Франция - стопанка на повече от 10 милиона квадратни километра колонии, италианците, ръководещи Либия и пробвали се да завладеят Етиопия, и несъмнено, испанците, изброява той.

Новак е убеден, че колониалният политически нрав на нагоре изброените страни има доста мощно влияние върху настоящето имперско отношение на Западна Европа към източните си съседи. Защото точно Източна Европа се оказа последната територия, където властническите мечти за ръководство, образование и обучение на изостаналите „ поданици “ на европейските провинции могат да бъдат безнаказано претворени в действителност. „ Днес Брюксел ни ръководи „ за наше положително “ и заради тази причина би трябвало да приемем просветените препоръки на расата на господата от Берлин, Хага, Брюксел или Париж “, заключава създателят. 

Основните дейности на западняците, както и през предишните епохи, са ориентирани към проява, че Източна Европа е примитивна и изостанала в съпоставяне със Западна Европа, каквато постоянно е била. „ Ние сме изостанала провинция, която не може да се ръководи сама и постоянно се нуждае от контрольори, надзорници, просветени учители, западни лекари и терапевти “, написа професорът. 

В публикацията той прави прилика сред сегашната обстановка в Полша и тази след последната й делба. Според Новак през днешния ден страната му е доста по-силна, в това число във военно отношение. „ И макар че към този момент не сме мощ, която заявява своята автономия и самостоятелност, ние ясно провокираме безпокойствие и яд в имперските столици... “, изяснява професорът. Съвременните прогресивни колониалисти, които драговолно се дефинират като еманципатори, се пробват да усмирят поляците с идеологическа дегизировка, прибавя създателят. 

Като главно решение на казуса той показва плана за Триморието*, учреден на към този момент съществуваща групировка - Вишеградската група, което да се простира от Балтийско до Адриатическо и Черно море. „ Ако тази ос към страните от Вишеградската група се трансформира в блок от страни, който ще ускори тяхното значение и ще свърже инфраструктурните системи от пътища и железници, а не работи единствено като директен маршрут по направлението Москва-Берлин-Брюксел-Париж, тогава нашият район ще се трансформира в политически състезател, който никой няма да посмее да подцени и ще бъде доста мъчно да го господства “, убеден е Новак. 

Според Новак до момента всички европейски планове са били в полза на Берлин, който с право е по-силен. Но в този момент, с поддръжката на Съединени американски щати, вероятността за излизане от немското владичество се е появило благодарение на плана „ Три морета “. „ За да може този район да изиграе забележителна роля в Европа, в случай че не и равностойна на тази на Берлин и Париж, имперско-колониалният нрав би трябвало да бъде погубен, само че ние въпреки всичко оставаме естествена колония за расата на господата “, акцентира Новак.

От позиция на Полша и другите източни съседи на Германия, традицията за превъзходство на расата има доста по-дълбоки корени и не се лимитира до Адолф Хитлер и нацизма. Съществува традиция на систематична жестока колонизация, покоряване на имперското ръководство във връзка с тези, които се смятат за най-нисшата раса - славяни, евреи, роми, т.е. просто „ източни варвари “. „ Това е аспект от немската традиция, за който би трябвало да напомним в името на същинското богатство на Германия и Европа. И за това упреквам тези политици - поради неспособността им да разграничават личния си нрав и непрестанно възобновяващото им се предпочитание да колонизират другите, „ нисшите “, изяснява създателят. 

Професорът приканва в името на друга традиция, а точно традицията на свободата и независимостта на нациите, непрекъснато да се припомня, че никой в Европа не би трябвало да бъде поставян в ъгъла като възпитаник и изостанал „ ориенталски човек “. „ Ние сме длъжни да пожелаваме спазването на закона за равенството. Става дума за тъждество освен сред обособените обществени групи, само че на първо място сред народите. Това е главен въпрос “, обобщава полският професор Анджей Новак.

* Полша стартира своята самодейност „ Триморие/„ Три морета “ по време на визитата на предходния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп във Варшава на 5 и 6 юли 2017 година Като начало инциативата включва източноевропейски членове на Европейски Съюз и НАТО и нейната цел е да подтиква съдействие сред тях в региона на енергийната сигурност и инфраструктурните планове по оста „ Север-Юг “ по източните граници на Европейски Съюз. Като по-дългосрочна вероятност, самодейността „ Три морета “ съставлява много по-обхватен стратегически план, чийто прототип откриваме в плана „ Междуморие “ на маршал Йозеф Пилсудски от междувоенния интервал.

Превод и редакция: Иван Христов, организация " Фокус "

 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР