Кадър: Нова ТвОт средата на следващата година сметката за ток

...
Кадър: Нова ТвОт средата на следващата година сметката за ток
Коментари Харесай

От догодина сметката ни за ток играе според цената на борсата

Кадър: Нова Тв

От средата на идната година сметката за ток на битовите консуматори ще се въздейства всекидневно от съмненията на цените на електрическата енергия на борсата.

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова, реализацията на концепцията ще стартира от 1 юли 2020 година, от когато последователно ще се тръгне към цялостно либерализиране на пазара за електрическа енергия. Тя разгласи това във Велико Търново.

 

По думите ѝ, от средата на идната година в цената на електрическата сила, която в този момент е контролирана, постепенно ще влиза една дребна част от пазарната цена, а не както е в този момент - КЕВР да контролира напълно цената за битовите консуматори, както и за дребния бизнес, причислен към електрическите мрежи с ниско напрежение.

Според нея това няма да докара до повишаване на електрическата енергия. " Целта на цялостната либерализация е всеки един консуматор да има опция да избира своя снабдител на електричество, да има конкуренция, което значи по-добри условия и по-добри цени ", уточни министър Петкова. Тя напомни, че през предходната година на свободния пазар са излезли всички производители на електрическа сила, а това е една от първите стъпки за цялостната либерализация на електроенергийния пазар в България.

Във връзка с оповестеното от министър Петкова в остарялата ни столица, ръководителят на комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов изясни за „ Монитор “, че за изчисляването на цената в пазарната съставния елемент, която ще се мени, всеки битов клиент ще има личен профил на потреблението му.

Депутатът напомни, че работодателските организации от дълго време желаят в началото примерно 30% от цената за бита да зависи от борсата, а по-късно този дял последователно да нараства до цялостната либерализация.

" Ако сметката на даден клиент е приблизително на месец 100 лева, то 70 лева от нея в началото ще бъдат по контролираната цена от КЕВР, а останалите ще зависят от борсовите котировки, като те могат да бъдат по-ниски от закрепената от регулатора цена или по-високи. Тук приказваме обаче единствено за цената на електричеството, без останалите съставни елементи във фактурата като таксите за съгласуваност, да вземем за пример ", посочи Николов.

По думите му, променливата съставния елемент ще играе нагоре-надолу, а изчисляването на цената на потреблението ще става според от потребителския профил на клиента. " Това към този момент са единствено хрумвания ", напомни депутатът и добави, че би трябвало да се предизвиква либерализацията на пазара на електрическа енергия, а за това е належащо и политическо решение.

Николов акцентира още, че преди цялостната либерализация на пазара енергийното и общественото министерство би трябвало да разработят механизъм за отбрана на бедните клиенти. Финансовото министерство пък ще пресметна цените за обществено слабите.

Според един от известните ни енергийни специалисти значимо е да се посочи по отношение на кой сегмент от борсовата търговия ще се регистрират съмненията, дали по отношение на „ Ден напред “ или ли други. По думите му, значимо да се дефинира каква ще формулата за това въздействие вйрху цената на тока за бита. В момента изчисленията се вършат един път годишно, по отношение на среднопретеглената пазарна цена. „ Абсурдно е да има ежедневни промени. Сигурно ще се работи на база междинни годишни стойности, които с някакъв коефициент ще въздействат на контролираната цена, избрана от КЕВР “, счита специалистът.

Той напомни, че у нас пазарът е дебалансиран и е рано да се приказва за цялостната му либерализация. „ Ще ни тежат договорите за фотоволтаиците до 2032 година и за американските тецове до 2024 г и 2026 година Докато има такива преференциални цени на изкупуването на ток е доста мъчно да се мине към цялостна либерализация “, добави той. Относно опцията за промяна на доставчика за битовите клиенти, специалистът посъветва да избираме огромна компания, имаща опция да балансира съмненията в доставките и потреблението.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР