Кадър БулфотоБългария е сред петте страни в света, които са

...
Кадър БулфотоБългария е сред петте страни в света, които са
Коментари Харесай

Изследване на Foreign Affairs: По-религиозните държави са по-корумпирани и изоставащи. България е станала по-религиозна

Кадър Булфото

България е измежду петте страни в света, които са станали по-религиозни в интервала от 2007 до 2019 година, наред с Русия, Молдова, Индия и Нова Зеландия. В 43 от изследваните 49 страни има внезапен отлив от религията. Това са открили социолозите Роналд Ингълхарт и Пипа Норис,  разгласили дългогодишното си проучване в американското списание „ Foreign Affairs ”, написа

През първите години на XXI век наподобява, че религията е в напредък. Крахът на комунизма и разпадът на Съветския съюз оставят след себе си идеологически вакуум, който е ангажиран от православието в Източна Европа. В Съединени американски щати пък на власт идва Джордж Буш, изтъкнат евангелист, който не скрива набожността си. В същото време ислямът набира мощ – по това време се случват и атентатите против Световния търговски център в Ню Йорк – и основава среда за усилване на християнския фундаментализъм в отговор.

По това време Ингълхарт и Норис организират многогодишното си проучване, почнало още през 1981 година с въпросници в 49 страни, в които живее към 60% от международното население. В 33 от тези 49 страни хората стават все по-религиозни до 2007 година Процесът е изключително забележим в някогашните социалистически страни, в множеството от разрастващите се страни и даже в страни с високо равнище на приходите. Парадоксът, който социолозите откриват, е, че развиването на технологиите до 2007 година и високите достижения на науката не водят до изгубване на религията, без значение от прогнозите на доста откриватели преди този момент.

От 2007-а до 2019 година обаче процесът стремглаво се обръща. 43 от 49-те изследвани страни стартират да стават все по-малко религиозни. При това наклонността не е единствено за страните с високо равнище на приходи, а за всички, с дребни изключения. Все повече хора стопират да одобряват религията като извор на разтуха в търсене на смисъла на живота. Дори Съединени американски щати, които постоянно са били привеждани като доказателство, че даже стопански развитото общество може да бъде надълбоко религиозно, се причисляват към наклонността на отлив от религията.

Според Ингълхарт и Норис, повода е, че стартира отвод от социално-половите и половите правила, които в продължение на епохи са налагани от главните международни религии. Интересното е, че вероотстъпничеството не води до нарушение на общественото единение и не провокира изцяло подриване на публичния морал, обратно на изказванията на религиозните философи. Изненадващ се оказва фактът, че в по-слабо религиозните страни корупцията и убийствата са по-малко, в сравнение с в по-религиозните. Повишава се общото равнище на сигурност, което понижава възприятието за набожност у хората.

Практически във всяка страна, в която приходите бележат напредък, религията отстъпва. По-малко религиозни стават даже страни от някогашния социалистически лагер, които към момента не са съумели да преодолеят финансовите и обществени разлики със западния свят. Само в 5 страни от изследваните се ускорява вярата в Господ и масата се движи в посока, противоположна на международната наклонност – България, Русия, Молдова, Индия и Нова Зеландия.

Продължение в 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР