Кадър БТВБългария няма лост да намали цените на газа, защото

...
Кадър БТВБългария няма лост да намали цените на газа, защото
Коментари Харесай

Енергиен експерт: България е 100 % зависима от Русия за газа. ГЕРБ направиха всичко възможно да се задълбочи тази зависимост

Кадър БТВ

България няма лост да понижи цените на газа, тъй като е на 100 % подвластна от Русия. 

Привидно от незаконна несръчност на ръководещите ни, само че по-вероятно съзнателно, през годините бе изтърван шанса за диверсификация на източниците на газ. 

За съпоставяне прилежаща Гърция е едвам на 50 % подвластна и това й дава опция да договаря за доста по-добри цени. 

От няколко седмици насам, цената на газа, а от там и на парното и стоките, е измежду главните тематики в обществото. Цените на природния газ се усилват непрекъснато, а някои специалисти вещаят проблематична и скъпа зима. Част от този развой дирижира Русия, като снабдител, която се пробва да изнудва Европа, като против понижение на цените, желае осъществяването на избрани планове.

" Целта на Русия е ясна- да се вкара колкото се може по-рано " Северен поток 2 ". Това е оповестено от дълго време. Преди 3-4 месеца Путин сподели, че проблемите с природния газ ще се решат, когато бъде въведен в употреба " Северен поток2 ", разгласи пред Lupa.bg енергийният специалист Христо Казанджиев. 

По думите му " Турски поток " към този момент работи оптимално, доколкото е допустимо. Така че  Европа е изправена пред избора дали да предприеме ограничения за бързо утвърждение на " Северен поток 2 " или да изчака рецесията с природния газ да се реши от единствено себе си.

" Ние сме на 100% подвластни от Русия. Това е състояние от години и доста се направи, с цел да се резервира. Особено с държавното управление на ГЕРБ, последните 10 години се направи всичко допустимо, с цел да може тази взаимозависимост да се задълбочи и да се затвърди. За страдание обстановката е такава и виновност за това имат самите европейци ", сподели още той.

Според него цените ще се повишават и това към този момент е явно. " Цената на природния газ ще се задържи на тези равнища, които са сега, само че ще стартира последователно да пада. Трябва да се знае, че тази екстремална цена не съставлява повече от 15% от търговията с природен газ. Тоест това е цената на спот пазара. Цената по дълготрайните контракти, които са годни и у нас до края на идната година, тя е радикално друга. Тя на процедура е двойно по-ниска от тази на спот пазара. Така или другояче цената на газа в българия стигна рекордни стойности. Цените ще се успокояват, обикновено е в зимния интервал те да са по-високи. Но в средата на идната година стойностите ще спаднат ", изясни Казанджиев.

" За България би било добре да бъде въведена с употреба междусистемната връзка Стара Загора-Комотини, с която ще можем да получаваме азербайджански газ. В бъдеще би ни облекчило и в случай че се вкара в употреба терминалът за полутечен природен газ в Александруполис, нещо, което беше дадено да стане 2022 година, само че построяването на обекта не е стартирало ", сподели още специалистът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР