кадър БНТСлави Трифонов не можа да надскочи с появата си

...
кадър БНТСлави Трифонов не можа да надскочи с появата си
Коментари Харесай

Политолог: Трифонов не можа да надскочи с появата си нито цар Сакскобургготски, нито Борисов

кадър Българска национална телевизия

Слави Трифонов не можа да надскочи с появяването си на предходните избори нито цар Симеон Сакскобургготски, нито Бойко Борисов.

През 2001 и 2009 година политическите гърмежи, наречени Национална движение „Симеон Втори" и ГЕРБ, пометоха партийната система тогава. Тези две партии завоюваха надлежно 2 и 1,7 милиона гласа. „ ИТН “ със своите над 550 хиляди гласа на техния декор наподобява като очевидно по-малък гърмеж.

Това съобщи за БГНЕС политологът от „ Тренд “ Димитър Ганев.

„ Трифонов и неговата партия бяха привидяни като инструмента, който може да смъкна ГЕРБ от власт. Огромната част от неговата поддръжка идва въз основата на углавен, протестен избор против предходното ръководство, т.е. става дума не за положителен дневен ред, а за отричане на актуалното статукво “, сподели още за БГНЕС политологът от „ Тренд “ Димитър Ганев.

Той означи, че през последните 6 месеца Трифонов е правил всичко допустимо, с цел да се нарежда като състезател, който е против статуквото, против всички и с помощта на това завоюва голяма поддръжка.

„ Поражението, което претърпя Българска социалистическа партия беше подбудено от обстоятелството, че целият избор, който искаше да гласоподава против ГЕРБ не припозна левицата, а припозна Трифонов. Социалистическата партия беше припозната като част от статуквото “, сподели Ганев.

Така акцията на цялостно отричане на актуалното статукво и на малко говорене донесе политически триумф на Трифонов. Според Ганев, положителен дневен ред може да се появи месеци след изборите, когато се изчерпи настоящия сюжет с изчегъртването.

Ганев разяснява и позицията на Трифонов в идващото ръководство:„ Следващото ръководство, което ще се сътвори след 11 юли ще стъпи на една относително по-малка основа, рекордно дребна парламентарна група на главната ръководеща партия - „ ИТН “. Рекордът се държи до момента от Сергей Станишев - 82 депутати, когато сътвори парламентарно болшинство към себе си с тройната коалиция през 2005 година Тези към 70 депутати на „ ИТН “, които чакаме ще основават редица провокации за ръководството и неговата парламентарна основа. Вероятно, те ще сформират кабинет към парламентарната им група и към ПГ на „ Демократична България “ и „ Изправи се! Мутри вън “, като най-голямата партия ще бъде към 70 депутати. Това е напълно друга политическа обстановка “, изясни политологът.

„ Волята на българския народ през 2001 и 2009 година беше доста безапелационна: цялото статукво вън. Сакскобургготски и Борисов завоюваха съвсем цялостно болшинство тогава, единият имаше 120 депутати като най-вероятно му бяха откраднали няколко, а другият – 117 “, добави той.

През 2021 година партиите на по този начин нареченото статукво – ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия е по-вероятно да имат болшинство.

Димитър Ганев е безапелационен, че политиците, имащи огромна известност в обществените мрежи имат и основна електорална тежест на процедура.

„ И Борисов, и Трифонов имат действителна тежест, несъмнено. Относно Трифонов доста хора споделят, че той не прави акция, само че това е надълбоко неправилна теза. Не е правилно, прави акция, просто тя е по-различна. Трифонов, през последните година-година и половина, откогато е оповестил плана си, работи целеустремено да се нарежда като най-силната опция на цялото статукво. Той споделя: „ Аз съм против цялото статукво, против ГЕРБ, против Българска социалистическа партия, против Движение за права и свободи, няма да се коалирам с тях и впрочем “. Неговата цел беше да се нарежда точно против статуквото. Представете си тогава обстановката, в случай че той стартира да прави обичайната акция, както вършат всички партии. Ами той щеше да бъде общопризнат като статукво, щом прави същото като всички останали. Тогава неговият облик на законен състезател против статуквото, на негова опция, в действителност става доста по-слаб “, счита той.

Според него даже слоганът на „ ИТН “, който гласи „ Време е за друго “, подсказва тъкмо за това.
„ Общо взето трите партии – „ ИТН “, „ Демократична България “ и групировката към Мая Манолова, които ще бъдат ядрото на ръководството, имат ясна заварка и тя се назовава анти-ГЕРБ. Ние ще предложим нещо друго от това, което беше, споделят те. Електоратите и на трите партии, без всякакво подозрение, гласоподават против актуалното статукво, просто избират разнообразни други възможности. В последна сметка обаче имат общ пиедестал, общ знаменател и той е „ ние сме против ГЕРБ “, разяснява още политологът.

За Димитър Ганев тази заварка ще работи при съставянето на идващия кабинет, без да се знае какъв брой тъкмо ще продължи, само че в случай че партиите желаят да останат по-дълго във властта, би трябвало да стартират да оферират положителен дневен ред. „ Там към този момент идват проблемите, тъй като господин Трифонов и неговата партия имат подчертана по-консервативна линия, а имат и родолюбив детайл. Имат позиции по неща като Истанбулската конвенции – една от дребното декларирани. Докато другата огромна групировка – „ Демократична България “, е с емфатичен демократичен темперамент. Тя има напълно различен дневен ред. Понеже всеки желае да си пази електората, а това са мъчно съвместими политики, това може да стартира да основава проблеми. Освен това всеки ще дърпа към себе си, с цел да покаже пред гласоподавателите, че прави нещата, за които е определен. Ще бъде сложна тази заварка, няма да им е елементарно. Трябва да имаме поради също, че компликациите им се умножават по няколко, в случай че нямат болшинство тези три партии. Те имаха 92-ма народни представители в предходното Народно заседание. Вероятно и трите ще имат растеж. Малък, огромен – прекомерно близо сме до изборите, с цел да даваме прогнози. Дори да пораснат до 112 депутати, отново ще им би трябвало поддръжката на четвърти. Това стартира да става доста комплицирано като настройка “, сподели още Димитър Ганев.

На въпроса за какво предприемачът Делян Пеевски изчезна от целия спор, политологът отговори: „ Той е глобен по закона „ Магнитски “. Нали не очаквате да стартира да се вихри по медиите, за мен това не е изненадващо. Ако се върнем обратно година-година и половина, господин Пеевски още тогава правеше ходове обратно. Той се отдръпна от свои активи, продаде ги. Не беше и претендент за народен представител на изборите през април. Общо взето законът „ Магнитски “ поставя последната точка на един развой, който беше стартират и сякаш в този момент приключи. Не мисля, че Делян Пеевски ще се върне като обществен фактор в българската политика “.

Няма нито едни избори, които да не са поднасяли изненада, от време на време дребна, от време на време огромна. На последните избори това беше Трифонов, без всякакво подозрение. Не имам вяра, че тези избори ще са първите без изненада, въпросът е дали ще е дребна или огромна “, сподели в умозаключение политологът.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР