Кадър: БНТПроцедурата за избор на нов главен прокурор ще бъде

...
Кадър: БНТПроцедурата за избор на нов главен прокурор ще бъде
Коментари Харесай

Представляващият ВСС: Факт е, че досега прокурор не е избиран за главен прокурор, но...

Кадър: Българска национална телевизия

Процедурата за избор на нов основен прокурор ще бъде толкоз транспарантна, колкото е написано в Конституцията и Закона за правосъдната власт. Всички съвещания на Висш съдебен съвет ще бъдат предавани онлайн и ще могат да бъдат следени. На този стадий няма никакви учредения да се твърди, че изборът е превдварително решен.

Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев, който разяснява откриването на процедура за избор на нов основен прокурор.

" Най-малкото ние не знаем кои ще са претендентите. Със сигурност политиката няма да надделее. Аз имам вяра в независимостта на правосъдната власт и съм сигурен, че при избора на нов основен прокурор тази самостоятелност ще проличи ", добави той. 

  " Аз не разбирам какво значи да има промяна във Висш съдебен съвет. В тази тенденция няма нито една рекомендация от мониторинговите отчети от Европейска комисия. За мен това значи, че нещата са реформирани. Аз залагам на здравия разсъдък и на това, което ние би трябвало да свършим. Не желая да залагма на това, че правосъдният министър ще подаде оставка, в случай че мониторинговият отчет не отпадне. Аз се надявам и имам вяра, че след работата на този Висш съдебен съвет отчетът ще отпадне ", уверен е Магдалинчев.

" Факт е, че до момента прокурор не е избиран за основен прокурор, само че не мога да кажа дали това ще стане в този момент. Може би е пристигнало времето да бъде определен един експерт с дълъг опит в системата, който ще му помогне да постанова закона. За мен основният пркурор би трябвало да познава системата. Той би трябвало да има висок морал и доста високи професионални качества ", изясни представляващият Висш съдебен съвет. 

" Не се тормозя, че системата ще одобри жена за основен прокурор. Би било добре да има допустимо най-вече кандидатури за нов основен прокурор. Правосъдният министър се отхвърли да номинира кандидатура за основен прокурор, тъй като не желае да се бърка в самостоятелната правосъдна власт и избора на някой от тримата огромни. За мен обаче няма да има проблем, в случай че той премисли своето решение ", сподели още той. 

" В медиите се разясняваше, че Пламен Георгиев ще бъде новият основен прокурор. След всичко което се разгласява за него, той не може да бъде претендент. Същото важи и за Иван Гешев, чиято жена беше забъркана в скандал. Аз не " отстрелвам " тези две имена. Медиите ги " отстреляха ". Това може би имаше поради Иван Гешев, когато сподели, че чака мръсна и кална борба ", приключи Боян Магдалинчев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР