Кадър БНТПрезидентът на САЩ отново прикова вниманието върху себе си.  Джо

...
Кадър БНТПрезидентът на САЩ отново прикова вниманието върху себе си.  Джо
Коментари Харесай

Джо Байдън: Отбраната на Европа, Турция и Канада е свещен дълг за САЩ

Кадър Българска национална телевизия

Президентът на Съединени американски щати още веднъж прикова вниманието върху себе си.   Джо Байдън  обяви пред сътрудниците си ръководители на страните членки на НАТО, че  защитата на Европа, Турция и Канада е " заветен дълг " за Съединени американски щати , което е забележителна смяна от заканите на неговия предходник Доналд Тръмп да изтегли страната от военния съюз.

Пристигайки в Брюксел от срещата на ръководителите на страните членки на Г-7 в Англия през уикенда, Байдън още веднъж се опита да сплоти западните съюзници  да поддържат американска тактика за ограничение на военния напредък на Китай, както и проявление на единение пред лицето на съветската експанзия .

" Член 5 е заветен дълг ", настоя след идването си Байдън, визирайки обещанието за групова защита на трансатлантическия алианс, като добави: " Искам цяла Европа да знае, че Съединени американски щати са там . "

" НАТО е сериозно значим за нас ", акцентира Байдън, който се пробва да поправи връзките след омаловажаването от Тръмп на алианса през последните четири години и, както ги дефинира той, неговите " неизпълняващи дълга си " членове.

Очаква се съдружниците за първи път да определят  Китай за риск за сигурността на западния алианс , ден откакто Г-7 излезе с декларация за правата на индивида в Китай и Тайван, за която Пекин настоя, че била очернила неговата известност.

Байдън сподели, че и Русия, и Китай не работили " по метод, който е в сходство с това, което се надявахме ", визирайки опитите на Запада от средата на 1990-те години за въвеждане на двете страни в полето на демократичните демокрации.

Ръководителите на съдружниците са обезпокоени от неотдавнашното военно скупчване на Русия покрай Украйна, както и от нейните шпионски и хакерски офанзиви, с цел да подкопае западните страни, макар че Москва отхвърля да е направила нещо неправилно. Китай към този момент не се преглежда като добър търговски сътрудник.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че възходящото военно наличие на Китай от Прибалтика до Африка значи, че НАТО би трябвало да бъде квалифициран.

" Китай се доближава до нас. Виждаме ги в киберпространството, виждаме Китай в Африка, само че виждаме също  Китай да влага съществено в личната ни сериозна инфраструктура ", посочи той, визирайки пристанища и телекомуникационни мрежи, като добави: " Трябва да отговорим дружно като съюз ".

Дипломати означиха, че заключителното официално съобщение от срещата на високо ниво на  НАТО няма да назова Китай съперник , а Столтенберг посочи, че Китай не е зложелател, само че ще показва угриженост, наричайки го " редовно " предизвикателство за атлантическата сигурност , откакто той се причислява към Русия с военни учения, подхваща хакерски атаки и бързо укрепва военноморските си сили.

Ръководителите на страните членки от Г-7, които се срещнаха във Англия през уикенда, нахокаха Китай за правата на индивида в региона Синцзян, приканиха Хонконг да резервира висока степен на автономност и желаеха цялостно следствие на произхода на ковид в Китай.

След анексирането на Крим от Русия през 2014 година, НАТО модернизира своята защита, само че едвам неотдавна стартира да преглежда по-сериозно всяка евентуална опасност от китайските упоритости.

От китайските вложения в европейски пристанища и проектите за основаване на военни бази в Африка до взаимните военни учения с Русия, в НАТО към този момент са съгласни, че  възходът на Пекин заслужава мощен отговор , макар че посланици показаха, че той ще бъде многостранен.

Съюзниците са  загрижени за икономическите си връзки с Китай . Общата немска търговия с Китай през 2020 година е над 212 милиарда евро съгласно немски държавни данни, което прави Пекин топ търговски сътрудник за артикули.

Общо  китайските притежания на американски скъпи бумаги към март 2021 година възлизат на 1,1 трлн. $  според американски данни, а общата търговия на Съединени американски щати с Китай през 2020 година е била на стойност  559,2 милиарда $ .

Междувременно президентът на Литва Гитанас Науседа настоя, че Русия се опитвала да " погълне " Беларус и че НАТО би трябвало да бъде единен във възпирането на Москва.

" Беларус губи последните детайли на независимостта, а тези трендове са доста рискови ", акцентира Наудеда при идването си.

Ръководителите на страните членки на западния боен алианс също по този начин се готвят да поемат ангажимент за понижаване на въздействието на военните на НАТО върху климата и за  намаляване на летвата за всевъзможни ответни ограничения за хакерски атаки . На дневен ред са космосът, Афганистан и политическите промени, които да създадат НАТО по-действен и отговарящ в многополюсен свят, написа

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР