кадър: БНТОт години тя е посветила голяма част от времето

...
кадър: БНТОт години тя е посветила голяма част от времето
Коментари Харесай

Варненката Калина Калчева от години търси отговор на въпроса: как да бъде посторена човешка база на Червената планета

кадър: Българска национална телевизия

От години тя е посветила огромна част от времето си на науката. Ето какви открития е направила младата дама:

Варненката Калина Калчева от години търси отговор на въпроса: по какъв начин да бъде посторена човешка база на Червената планета. Работата е сериозна - Калина взе участие в състезанието на НАСА - МАРС 25. И е определена измежду полуфиналистите, в конкуренция с екипи от целия свят. Ето коя е тя и каква е нейната концепция.

Предизвикателствата пред живота, какъвто го познаваме, са многочислени, когато си на Марс.

" Температурните граници, те там са доста внезапни, доста необятни шпации. После пясъчните стихии, неналичието на естествена атмосфера, високата радиация ", споделя Калина Калчева, която е дизайнер-архитект.

Според Калина и екипът й, убежището на Марс би трябвало да се построи в пещера, която да обезпечи естествена отбрана от тежките условия.

Структурата е проектирана като скеле от сплави, познати в ракетостроенето, покрито с надуваема практично е потреблението на скеле от сплави, потвърдили устойчивостта си в ракетостроенето, което да бъде покрито с надуваеми модули.

" И вътре в това пространство да се сътвори - това е най-сложната част, съгласно мен - да се сътвори една изкуствена среда, наподобяваща допустимо най-вече това, към което хората са привикнали ", съобщи Калина Калчева.

Калина Калчева споделя, че космосът предизвика въображението й от дребна. Дъщеря е на водач. Интересите й са разнопосочни - приключва дизайн във Варна и специализира архитектура в Германия. Но - съумява да съчетае заниманието с специалността си в плана за база на Марс.

" В ранния стадий дори не беше самата база. Просто си играех с форми, играех си с размери ", споделя Калина Калчева.

След като е позволена до полуфинала на състезанието на НАСА, Калина става част от Марс юнивърсити като на всеки две седмици получава лекции, свързани с провокациите на планетата. Дали Калина и екипът й ще доближат финала на надпреварата, ще стане ясно в края на месеца.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР