кадър: БНТКоронавирусът не е от бързо мутиращите вируси, но все

...
кадър: БНТКоронавирусът не е от бързо мутиращите вируси, но все
Коментари Харесай

Доц. Любомира Николаева-Гломб за новия щам: Нито един вирусолог във Великобритания не е казал, че този вариант е по-смъртоносен

кадър: Българска национална телевизия

" Коронавирусът не е от бързо мутиращите вируси, само че въпреки всичко мутира ", разясни експертът.

Според нея не се е трансформирала нито тежестта на болестта, нито методът на превозване на заболяването. 

" Британският вид на COVID-19 се отличава с по-голямата си инфекциозност, на практика неговите свойства не са изменени. Ако предходният вид заразява 100 индивида, да вземем за пример, то английският заразява към този момент 170 ", изясни в " Денят стартира с Георги Любенов " доцент Любомира Николаева-Гломб, началник на отдел " Вирусология " в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Тя акцентира, че не при този нов вид не се е трансформирала нито тежестта на болестта, нито методът на превозване на заболяването. Референтна лаборатория в института е генерирала резултата от изпратени проби на PCR проби за съществуването на английския вид.

" Вирусите по принцип мутират, за благополучие коронавирусът не е от бързо мутиращите вируси, само че въпреки всичко мутира с една скорост от две нуклеотидни размени в месец. Някои от нуклеотидните размени протичат неусетно, няма смяна в белтъците, които построяват вирусите, обаче при някои има. И при този британски вид де факто се е трансформирала една част от белтъка на S белтъка. Това го прави да се закача към AC рецептора с доста по-голям афинитет и по тази причина се натрупва по-голямо количество вирус в носоглътката на индивида ", изясни доцент Гломб.

Този вирус не е по-смъртоносен, нито един вирусолог във Англия не е споделил, че този вид е по-смъртоносен, само че той напряга здравната система, тъй като е по-заразен.

" И двете ваксини, които сега са позволени в България за приложимост, и това е потвърдено с научни опити, обезвреждат сполучливо новия вид ", безапелационна беше Любомира Николаева-Гломб.

И прикани хората да бъдат виновни към живота си, както и към живота на другите, като се имунизират. Бързото имунизиране на огромни елементи от популацията би лимитирало разпространяването на вируса и неговите непрекъснати разновидности.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР