Кадър: БНТ, архивНас трябва да ни тревожи изменчивостта на вируса.Той

...
Кадър: БНТ, архивНас трябва да ни тревожи изменчивостта на вируса.Той
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Някои от компаниите вече разработват трета доза на ваксината, която да се поставя през ноември

Кадър: Българска национална телевизия, списък

„ Нас би трябвало да ни тревожи изменчивостта на вируса.

Той мутира непрекъснато. Някои от разновидностите могат да продължат да съществуват по-дълго и да са сериозен проблем “, означи ученият.

Не бихме могли да го реализираме сериозен групов имунитет при този ритъм на имунизация. Сега от ден на ден се счита, че би трябвало 90 на 100  да е имунизирано или минало през болестта. Това съобщи алергологът акад. Богдан Петрунов. Той счита, че до края на годината у нас мъчно може да се приказва за групов имунитет.  

Пред NOVA акад. Петрунов обърна внимание на опцията и за четвърта вълна на COVID-19 поради огромната неопределеност на вируса. Той позволява, че ще има непрекъснато създаване на нови ваксини по сходство на грипните. Петрунов подсети, че към този момент има южноафрикански, берлински, румънски и други разновидности на ковид. Според него някои от разновидностите ще изчезнат, само че други може да се окажат по-сериозни.

Проф. Петрунов обърна внимание на информацията от здравните управляващи, че е допустимо да има и нов вид, засечен при две дами от Северна България. Резултатите още се изследват.

Алергологът сподели, че някои от фирмите към този момент създават трета доза на имунизацията, която да се слага през ноември, да вземем за пример. Той изясни, че не предлага смесването на иРНК ваксина с векторна, тъй като няма безапелационни данни за сигурността. По думите на акад. Петрунов хората, поставили първа игла на АстраЗенека, умерено могат да си сложат и втора. Специалистът счита, че погрешно се пояснява мнението на ЕМА по отношение на появяването на тромби.

И добави, че образуването на тромби са необичайност. Тромбемболия обаче се среща постоянно при заболяване с ковид.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР