Качеството на избиращите е много вероятно да предопредели и качеството

...
Качеството на избиращите е много вероятно да предопредели и качеството
Коментари Харесай

Адвокат: При избора на нов председател на ВКС не трябва да се повтаря катаклизма с Гешев

Качеството на избиращите е доста евентуално да предопредели и качеството на избраника. Това съобщи пред БНР юрист Емил Георгиев от Инициативата „ Правосъдие за всеки “ преди Висшият правосъден съвет да открие процедурата по желание на нов ръководител на Върховния касационен съд. Изборът ще се организира при започване на идната година от сегашния състав на съвета.
„ Заради спецификата на номинациите за ръководител на Върховен касационен съд не би трябвало да се повтори същия прелом, който имахме при избора на основен прокурор “, разяснява Емил Георгиев в „ Преди всички “.

Според него поради по-широката опция за номинации, в това число от съдийската гилдия във Висш съдебен съвет, може да се чака по-реформаторски настроени нейни членове да повдигнат кандидатури.

В някаква степен изборът е съдбоносен, само че дали това ще е по този начин, ще зависи от качеството на номинираните, счита Георгиев.

По думите му огромната разлика с 2019 година, когато беше препоръчан Гешев за основен прокурор, е, че сега имаме нов министър на правораздаването, който „ няма да бъде просто безгласна писмен знак във Висш съдебен съвет и ще търси зад кой фикус да се скрие, а по-скоро ще има дейна роля “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР