Качеството на хранене в световен мащаб се е подобрило през

...
Качеството на хранене в световен мащаб се е подобрило през
Коментари Харесай

Учени провериха качеството на хранене за последните 30 години

Качеството на хранене в международен мащаб се е подобрило през последните 30 години, откриха учени от университета Тъфтс, написа Nature Food. Те обаче изброиха и някои световни неточности, които не престават да са публикувани. 

Изследователите са наблюдавали моделите на хранене на възрастни и деца в 185 страни за интервал от три десетилетия. Те са употребявали информация от над 1100 изследвания от Global Nutrition Database. Въз основа на тези данни те оцениха качеството на храненето във всяка страна по канара от 0 до 100, като 0 съставлява неприятно хранене (прекомерна консумация на захар и модифицирани меса), а 100 съставлява целесъобразния баланс в менюто с наличие на плодове, зеленчуци, бобови растения/ядки, и пълнозърнести храни.

Повечето страни получават към 40 точки . Само 10 страни с по-малко от 1% от международното население са получили повече от 50 точки. Страните с най-високи индикатори в света са Виетнам, Иран, Индонезия и Индия, а с най-ниски - Бразилия, Мексико, Съединени американски щати и Египет.

През последните три десетилетия диетите по света бележат леко усъвършенстване. В международен мащаб това съставлява непретенциозно, само че доста нарастване от 1,5 пункта сред 1990 година и 2018 година Учените са открили и някои по-големи районни разлики, като здравословните храни стават все по-популярни в Съединените щати, Виетнам, Китай и Иран, а в Танзания, Нигерия и Япония известността им спада.

Независимо от това, че потреблението на здравословни бобови растения, ядки и зеленчуци без скорбяла се е нараснала с течение на времето, потреблението на нездравословни хранителни артикули като червени и модифицирани меса, сладки питиета и сол също бележи растежи.

В международен мащаб дамите са по-склонни от мъжете да се придържат към предложените здравословни режими на хранене, а по възрастови групи - по-възрастните следват такива модели по-често от по-младите. В международен мащаб и в множеството райони по-образованите възрастни и децата с по-образовани родители нормално имат като цяло по-добро качество на хранене. В международен мащаб качеството на храненето също по този начин е по-високо при по-малките деца, само че по-късно се утежнява с напредването на възрастта.

Лошото хранене е водеща причина за разнообразни болести  и е отговорно за 26% от смъртните случаи, които могат да бъдат избегнати в международен мащаб. Информацията, получена от създателите, може да се употребява от страните за по-ефективни акции за публично здраве.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР