Кабинетът започва да отчуждава терени по последния участък от недостроената

...
Кабинетът започва да отчуждава терени по последния участък от недостроената
Коментари Харесай

„Още една стъпка към Европа“: Кабинетът отчуждава последния терен за аутобана до Сърбия

Кабинетът стартира да отчуждава терени по последния сектор от недостроената автомагистрала „ Европа “, заяви районният министър Иван Шишков след съвещание на Министерския съвет. Става въпрос за трасето сред София и Сливница. Той се финансира по изтичаща европрограма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 година и с цел да не се изгуби финансирането най-малко 50% от 16.5-километровия сектор би трябвало да бъдат издигнати до края на годината.

Днес България направи още една стъпка към Европа с недостроената автомагистрала „ Европа “, тъй че да може оптимално бързо да я построим. “

Шишков подсети, че предходната година е бил утвърден Подробния организационен проект за този лот, който се явява трети и финален за аутобана. След отчуждаванията ще се пристъпи към позволение за градеж. По думите на министъра властта е поредна в дейностите си, а строителството ще стартира в идващите месеци.

„ До няколко месеца ще започва строителството на последния сектор, с цел да може вратата на България към Европа да бъде в действителност европейска “, съобщи Шишков.

Днешното решение е извънредно значимо, тъй като е стъпка напред освен за градежа на автомагистралата, само че и за избавяне на парите, тъй като страната щеше да ги загуби. “

Министърът не съумя да каже за какъв брой пари тъкмо става въпрос, само че съобщи, че забавянето е поради предходното постоянно държавно управление „ Петков “, което по думите му, не е действало ПУП-а.

Припомняме, че строител на лота, който ще се отчуждава, е ДЗЗД „ Европа – 2022 “, в което влизат „ ГБС-Инфраструктурно строителство “, „ Главболгарстрой Интернешънал “ и „ Обонато Билд “. Стойността на дейностите по 16.5-километровата права е съвсем 222.5 млн. лева без Данък добавена стойност. Срокът за осъществяване е 660 календарни дни.

Министърът подсети, че аутобанът трябваше да бъде приключен до края на тази година, само че периодите за другия сектор – от Драгоман до Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ – бяха удължавани на няколко пъти. Въпреки това министърът изрази вяра, че трасето ще се вкара в употреба до 2 месеца. Припомняме, че служебната власт имаше концепция да пусне сектора на биндер, само че през днешния ден Шишков не загатна сходно нещо.

Цялостно построен е само сектора сред Сливница и Драгоман.

Третият, финален сектор, за който стартира отчуждаването на терените, ще минава по напълно ново трасе. Строежът ще стартира при с. Храбърско – при 32-ри км, ще минава по нов терен на север от Божурище, сред селата Волуяк и Мрамор и ще се влива в Северната скоростна дъга при пътния възел със Софийския околовръстен път – при 48-ми км. Трасето ще бъде с габарит 27 м – две ленти за придвижване в посока и спешна лента.

В сектора ще има 10 огромни уреди, от които 7 подлеза, в това число подлез на жп линията София-Драгоман, 2 моста и един виадукт. Ще бъдат построени два пътни възела. Бъдещият п.в. „ Костинброд “ ще свързва мaгиcтpaлaтa с второкласния път София-Костинброд и с. Волуяк, а п.в. „ Мрамор “ ще обезпечава връзка на с. Мрамор с Калотина, Софийския околовръстен път и Северната скоростна дъга. Ще бъдат построени пътни връзки при п.в. „ Храбърско “, където автомагистралното трасе пресича първокласния път Сливница-София.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР