Кабинетът реши да бъде даден старт на изграждането на 7-ми

...
Кабинетът реши да бъде даден старт на изграждането на 7-ми
Коментари Харесай

Предизборно властта обеща 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй

Кабинетът реши да бъде даден старт на построяването на 7-ми блок в АЕЦ " Козлодуй ". Очевидно решението има мощен избирателен колорит,защото то се случва няколко дни преди локалните избори у нас.
За желанието да се строят нови блокове на АЕЦ " Козлодуй " се заприказва още през 2008 година, само че решението на Министерски съвет по принцип за този план бе взето през април 2012 година от първото държавно управление на ГЕРБ. Месец по-късно бе учредена планова компания " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности " за планиране, лицензиране, създаване и въвеждане в употреба на нова нуклеарна мощ от най-ново потомство в региона на съществуващата атомна централа. Декември същата година това сдружение подаде в Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) заявление за издаване на позволение за избор на площадката на бъдещия реактор.През 2020 година тогавашното държавно управление на ГЕРБ даде мандат на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да води диалози с американски компании за създаване на нов реактор в АЕЦ " Козлодуй.
Премиерът Николай Денков заяви още, че сдружението " АЕЦ Козлодуй-нови мощности ", което ще дава отговор за плана ще бъде финансирано с 500 млн. лв. в допълнение. То ще води договаряния с компаниите, които би трябвало да построят 7-и блок. Срокът, който се планува за създаване на новата нуклеарна мощ, е 2033 година. Със същото решение стартира подготовката и за 8-и блок на АЕЦ " Козлодуй ", заяви министър председателят. Планът е двата плана да вървят паралелно като строителство.
Тяхната обща мощ е 2300 мегавата, с което те доста надвишават мощността от 1760 мегавата на затворените първи до четвърти блок на АЕЦ " Козлодуй ". " Освен това технологията, която е определена на тези реактори, е неповторима в света. Тя разрешава да се трансформира два пъти в доста къс период мощността на реакторите, което е извънредно значимо за постоянното ръководство на енергийната система, когато влязат в деяние ", сподели Денков. Той избрани този план като едно от най-важните решения, които е взето по време на настоящия мандат.
През юни американската компания " Уестингхаус " подписа контракт с плановата компания " АЕЦ Козлодуй Нови мощности " за предварителни инженерни действия за създаване на нов реактор с технологията AP-1000 на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". Очаква се до края на годината да е подготвен анализът на оценката на опциите за оптимално потребление на съществуващата на площадката на АЕЦ " Козлодуй " инфраструктура и за консолидиране на българската промишленост в плана за 7-и нуклеарен блок с технология АР1000.
Наскоро американската компания подписа съглашения с 5 български компании, които да се включат като подизпълнители при построяването на новия нуклеарен блок на АЕЦ " Козлодуй ".
Темата за новите нуклеарни мощности станаха мотив за следващия скандал сред президента Радев и премиера Денков. Явно Седми блок в козлодуй ще се строи на мрачно като автомагистралите, разяснява президентът. Радев употребява пропагандни хватки, които нямат нищо общо с истината, отвърна министър-председателят.
Сегашното държавно управление ще остане в историята и като палач на плана за АЕЦ " Белене ". През юни " сглобката " в Народното събрание реши да продаде купените от България два реактора на Украйна. В началото на този месец държавното управление приключи процедурата за избор на стратегически вложител и извади АЕЦ " Белене " от обектите с национално значение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР