Кабинетът прие проект на изцяло нов Закон за частната охранителна

...
Кабинетът прие проект на изцяло нов Закон за частната охранителна
Коментари Харесай

Кабинетът прие нов Закон за частната охранителна дейност, за да премахне нелоялната конкуренция

Кабинетът одобри план на напълно нов Закон за частната охранителна активност на съвещанието си през днешния ден. Законопроектът не бе оповестен за публично разискване, а от държавната пресслужба оповестиха единствено, че задачата му е да сътвори равнопоставеност на субектите, извършващи частна охранителна активност в изискванията на пазарна стопанска система.

Както и че част от измененията вкарват повече изясненост в обсега на всички типове охранителна активност и отстраняват несъгласията, които основават предпоставки за нелоялна конкуренция и спекулиране с издадените лицензи за защита, се показва още в известие на държавното управление.

През 2016 година Министерство на вътрешните работи предложи Закон за частната охранителна активност, който обаче не стигна до гласоподаване заради оставката на кабинета. От изявления до момента на ръководителя на вътрешната комисия в Народното събрание Цветан Цветанов се схваща, че с новия закон се цели активизиране на ресурса на частните охранители в битката с битовата престъпност. Друга упомената от Цветанов концепция, която евентуално е заложена в закона, е потреблението на записи от охранителните камери на частните компании за следствие на закононарушения.

Именно във втория кабинет на Бойко Борисов се появи концепцията за служител на реда във всяко село, поради слабия триумф в битката с битова престъпност. Тогава в бяха отпуснати 7 млн. лв. за битка с нея. И до през днешния ден концепцията не е осъществена.

Проектът от предходната година предвиждаше частните охранителите да бъдат длъжностни лица, т.е. такива, на които е предоставено да извършват работа в държавно институция. Те могат да вършат това против заплата или гратис, както и краткотрайно или непрекъснато. В него бяха заложени и три нови частни охранителни действия - сигнално-охранителна; защита на питейни и развлекателни заведения, нощни заведения, игрални и компютърни зали и защита на урбанизирани територии. Повече четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР