Кабинетът предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и

...
Кабинетът предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и
Коментари Харесай

Връщат безплатното обучение за студенти държавна поръчка

Кабинетът предлага да отпаднат таксите за образование на студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения, признати в местата, които страната субсидира, оповестиха от държавната пресслужба. За задачата ще бъдат инициирани промени в Закона за висшето обучение, които ще бъдат качени за публично разискване.

Образованието постоянно е било народен приоритет, а с последните промени в Конституцията на Република България е оповестено за национална полезност. Отпадането на таксите ще улесни достъпа до висше обучение на всички български жители, без значение от техния обществен статус и финансови благоприятни условия, стимулират се от кабинета " Денков ".

Мярката е в продължение на целенасочената политика на държавното управление за обезпечаване на налично, всеобхватно и качествено обучение. Със законодателните промени от началото на 2022 година в поддръжка на родителите и достъпа до ранно детско развиване детските градини станаха безвъзмездни. Училищното обучение в държавните и общинските учебни заведения постоянно е било гратис за учениците, а от идната образователната 2024/2025 година учебниците и познавателните книжки за всички деца и възпитаници от І до ХІІ клас ще бъдат безвъзмездни, прибавят от Министерски съвет. 

Мярката подкрепя и битката на държавното управление с демографската рецесия. В момента се следи забележителна разлика сред таксите за обособени специалности и в другите висши учебни заведения, което попречва равномерното систематизиране на студентите на териториален принцип и е причина за дефицита на експерти по някои специалности за сметка на остатъка в други.

" Благодарение на знанията и уменията, които младежите ще придобият, ще допринесат и за икономическото развиване на района, от който са. Редица европейски страни оферират опция за гратис висше обучение, с което притеглят част от българските гимназисти. Премахване на таксите за образование в държавните висши учебни заведения би направило същите по-привлекателни за тези кандидат-студенти, които се двоумят дали да продължат своето обучение и житейски път в чужбина, или в България ".

С отпадането напълно на таксите за докторанти повече младежи биха избрали да се развиват в областта на науката и да градят академична кариера, уверени са в Министерски съвет. От там прибавят, че мярката ще влезе в действие още през тази академична година.

В преходните и заключителните разпореждания в законопроекта е заложено заплащаната годишна такса от студентите и докторантите да бъде на половина от към този момент одобрения размер за 2023/2024 година За задачата в едномесечен период от влизането в действие на измененията в Закона за висшето обучение от Министерския съвет ще бъдат отпуснати спомагателни средства по бюджетите на държавните висши учебни заведения и научните организации, които имат право да организират образование в просветителната и научна степен " лекар ", за компенсирането им за понижените доходи от такси.

В двумесечен период от обнародването на измененията висшите учебни заведения и научни организации би трябвало да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, които са заплатили годишни такси в размер по-голям от половината от към този момент одобрения размер за 2023/2024 година

С измененията средствата, които държавните висшите учебни заведения до момента получаваха като такса от един студент, признат за образование в местата, които страната субсидира, ще бъдат включени в границите на средствата за прехрана, които страната и до момента заплаща. Тези средства ще бъдат увеличени, с цел да компенсират отпадането таксите.

Предложените промени плануват още Академичните препоръки на държавните висши учебни заведения да продължат да дефинират размерите на таксите за кандидатстване, само че към този момент няма да се постанова да бъдат одобрявани с решение на Министерския съвет.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР