Кабинетът одобри в сряда поредните промени в Закона за ДАНС,

...
Кабинетът одобри в сряда поредните промени в Закона за ДАНС,
Коментари Харесай

Кабинетът предлага още права на ДАНС да ползва данни за самолетни полети

Кабинетът утвърди в сряда следващите промени в Закона за ДАНС, предвиждащи разширение на пълномощията на организацията да употребява предварителна информация за пасажерите на всички самолетни полети от и до България.

Актуализацията на наредбите за приемане и култивиране на резервационни данни е стимулирано с условията на Директива (ЕС) 2016/681 на Европейския парламент и на Съвета на Европейски Съюз, с която се цели попречване, откриване и гонене на терористични и тежки закононарушения.

Правителството обаче предлага сътрудниците да употребяват тази информация и при данни за закононарушения против политическите права. Става дума обаче единствено за случите, когато се създават водачи или членове на група, която се занимава с такива закононарушения.

Данните за самолетните резервации ще може да бъдат изисквани и при следствие на проведени групи за автокражби или при опит да бъде изнесен автомобил в чужбина, за компютърни измами, при следствие на каналджии и други

ДАНС получи пълномощия да употребява сходна предварителна информация още преди две години, когато беше обособено Национално звено в организацията, което получава и обработва резервационните данни на пасажери в самолетните полети, като превозвачите бяха задължени да дават информация за имената на пасажерите, дати на резервации, на пътешестване, адреси и телефони, цялостен маршрут, периодичност на пътувания и т.н.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР