Кабинетът назначи четирима областни управители, съобщиха от правителствената пресслужба. Правителството назначи

...
Кабинетът назначи четирима областни управители, съобщиха от правителствената пресслужба.
Правителството назначи
Коментари Харесай

Правителството назначи още четирима нови областни управители

Кабинетът назначи четирима регионални шефове, оповестиха от държавната пресслужба.

Правителството назначи четирима регионални шефове – на областите Монтана, Видин, Благоевград и Враца.

Ивайло Антонов е назначен за регионален шеф на област Монтана. Антонов е бил шеф в ОДМВР-Монтана от 2015 година до 2019 година Преди това той е работил в „ Икономическа полиция “ при Столична дирекция на вътрешните работи – Министерство на вътрешните работи. Ивайло Антонов е бил шеф на бранш „ Изпиране на пари “ към ГДБОП – Министерство на вътрешните работи, шеф на бранш – „ Противодействие на проведената престъпност “ при ДАНС и други. Като чиновник на Министерство на вътрешните работи е награждаван неведнъж. Последната служба, която е заемал, е шеф на ВиК-Берковица.

Иво Атанасов е новият регионален шеф на област Видин. Атанасов е бил депутат в 45-ото, 46-ото, 47-ото и 48-ото Народно заседание. Бил е член на комисиите по право, енергетика, околна среда и водите, стопанска система и нововъведения. Атанасов е приключил право в СУ “Климент Охридски ”. Работил е като нотариус и арбитър във Видинския областен съд. От 1992 година е юрист във Видинската адвокатска гилдия. В професионалния си опит е бил юридически съветник в банки и в български и задгранични сдружения.

Мария Димова е назначена за регионален шеф на област Благоевград. Тя е магистър по право в Югозападния университет „ Неофит Рилски “. Дълги години е работила като юрист в частния бранш.

Надя Донкинска е новият регионален шеф на област Враца. Тя е магистър по финанси и заем от Стопанска академия „ Д.А. Ценов “, Свищов. Заемала е управителни позиции в банкови институции.

С държавното решение са освободени досегашните регионални шефове на четирите области.

Ето всички останали решения, които одобри през днешния ден кабинетът " Денков " на постоянното си съвещание:

Министерският съвет утвърди годишния отчет за активността на Съвета за съгласуваност в битката с правонарушенията, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз

Правителството утвърди отчет по отношение на активността на Съвета за съгласуваност в битката с правонарушенията, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз (Съвета АФКОС) през 2022 година, както и Отчет за осъществяване на Плана за деяние за 2022 година за осъществяване на Националната тактика за предварителна защита и битка с нередностите и измамите, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз за интервала 2021-2027 година.

Съветът АФКОС е основан с Постановление на Министерски съвет № 18 от 2003 година за основаване на Съвет за съгласуваност в битката с правонарушенията, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз, като на съображение член 4, алинея 1, т. 1 от него съветва Министерския съвет по планове на нормативни актове, тактики за битка с правонарушенията, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз, и проекти за деяние към тях в случаите, когато това е планувано в нормативен акт. На съображение член 4, алинея 1, т. 2 от Постановление на Министерски съвет № 18 Съветът годишно регистрира активността си пред Министерския съвет.

Годишният отчет за активността на Съвета АФКОС през 2022 година и Отчетът за осъществяване на дилемите, заложени в Плана за деяние за 2022 година, са направени въз основата на информация, показана от членовете на Съвета и от Прокуратурата на Република България, и са единомислещо утвърдени на постоянното съвещание на Съвета АФКОС, извършено на 12 април 2023 година.

Докладът обгръща ограниченията, подхванати в България за битка с измамите, засягащи приходната и разходната част на бюджета на Европейския съюз, в осъществяване на член 325 от Договора за действието на Европейския съюз. В отчета са показани по-важните законодателни, административни, организационни и оперативни ограничения за реализиране на ефикасна предварителна защита и противопоставяне на нередностите и измамите. Документът включва резюме и разбор на статистиката за 2022 година за докладваните нередности, засягащи бюджета на Европейския съюз, делегиран за осъществяване на Република България в режим на споделено ръководство.

Планът за деяние за 2022 година за осъществяване на Националната тактика за предварителна защита и битка с нередностите и измамите, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз, за интервала 2021-2027 година, е признат с Решение № 444 на Министерския съвет от 7 юли 2022 година Отчетът за осъществяване на дилемите, включени в Плана за деяние за 2022 година, показва достигнатите стойности на заложените знаци за наблюдаване за изтеклата година, като осъществяването на проекта е 95%.

 

Кабинетът утвърди годишния доклад за активността на НЗОК и доклада за осъществяването на бюджета на Касата за 2022 година

Министерският съвет утвърди Годишния доклад за активността на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 година, който съдържа информация за ръководството и активността на организацията.

Съществено значение в активността на НЗОК през 2022 година, с изключение на Националният рамков контракт (НРД) за медицинските действия 2020 - 2022 година и НРД за денталните действия 2020-2022 година, още веднъж има изключителната епидемиологична конюнктура.

През регистрирания интервал продължава използването на методики и правила по отношение на член 15а от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, обвързвано с превъзмогване на последствията, които дефинират заплащания на изпълнителите на здравна помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични действия за работа при неподходящи условия във връзка на оповестена епидемиологична конюнктура до приключване на нейния период и три месеца след нейната анулация.

През 2022 година са осъществени нови функционалности в системите на НЗОК за автоматизиране на съществени процеси в активността на институцията.

Основна цел за НЗОК през 2022 година е обезпечаването и гарантирането на свободен и равнопоставен достъп на обезпечените лица до здравна помощ и финансово обезпечаване на здравната система, която беше затруднена заради нуждата от превъзмогване на последствията от нарасналата заболяемост от КОВИД-19 през предходния интервал.

На днешното държавно съвещание беше утвърден и Годишният доклад за осъществяването на бюджета на НЗОК за 2022 г, който е утвърден от Надзорния съвет на НЗОК.

Със Закона за бюджета на НЗОК (ЗБНЗОК) за 2022 година са утвърдени доходи и прехвърляния - всичко в размер на 6 116 304,9 хиляди лева, надлежно разноски и прехвърляния ­ всичко в размер на 6 116 304,9 хиляди лева

Общият размер на регистрираните от НЗОК към 31.12.2022 година доходи и прехвърляния - възлиза на 6 419 320,8 хиляди лева В съпоставяне с доклада за 2021 година се регистрира нарастване с 517 887,6 хиляди лева или с 8,8 %, което се дължи главно на получените спомагателни прехвърляния от Министерството на здравеопазването и на растежа на събираемост на здравноосигурителните вноски.

Със ЗБНЗОК за 2022 година за разноски и прехвърляния - всичко са утвърдени средства в размер на 6 116 304,9 хиляди лева, които по доклад доближават 6 373 915,7 хиляди лева или растеж от 8,8 % по отношение на регистрираните през миналата година.

Отчетени са здравноосигурителни заплащания в размер на 5 942 415, 5 хиляди лева или нарастване от 689 540, 9 хиляди лева ( 13,1 %) по отношение на доклада за 2021 година

В резултат на регистрираните към 31.12.2022 година доходи и прехвърляния - всичко в общ размер на 6 419 320,8 хиляди лева, по отношение на регистрираните разноски и прехвърляния - всичко в общ размер на 6 373 915,7 хиляди лева се образува позитивно бюджетно салдо за годината в размер на 45 405,2 хиляди лева

 

Над 7 млн. лева за четири национални стратегии в науката

7 182 616 лева за четири национални стратегии в региона на науката отпусна Министерският съвет. Средствата са за осъществяване на идващите стадии от стратегиите.

Една от главните цели на Национален парк „ Стимулиране на публикационната интензивност в авторитетни интернационалните научни списания и отворения достъп до научна информация ” е да се увеличи броят на научните изявления с създатели от страната в авторитетни научни списания, реферирани или индексирани в международните бази данни Web of Science или Scopus. През първия стадий 31 висши учебни заведения и научни организации получиха финансиране, а след обзор и оценка на постъпилите доклади във втория й стадий ще продължат присъединяване си 28 от тях. За задачата се отпускат 3 782 616 лева

Национална стратегия „ Повишаване на изследователския потенциал в региона на математическите науки ” спомага за развиване на висшето обучение, науката и нововъведенията в областта на математическите науки посредством осъществяване на действия за взаимоотношение сред обучение, просвета и нововъведения. За втория стадий от нея се отпускат 700 000 лева

Целта на стратегия „ Интелигентно отглеждане на животни ” е да даде новаторски способи и средства за интелигентно и дейно отглеждане на животни, което да понижи нужните човешки запаси и въздействието върху околната среда. За реализирането на идващия (трети) стадий са утвърдени 1 200 000 лева За продължение на научните проучвания, ориентирани към приложението на изкуствения разсъдък в земеделието, възстановяване на ръководството на почвите, качеството на водите и ограничение използването на торове и пестициди по стратегия „ Интелигентно растениевъдство “ се отпускат 1 500 000 лева

 

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет позволи продажбата на недвижими парцели, благосъстоятелност на „ БДЖ-Товарни транспорти “ ЕООД, гр. София - комерсиално сдружение, част от холдинг „ Български държавни железници “ ЕАД, гр. София. Имотите се състоят от 15 жилището и се намират на територията на гр. Русе и гр. Белослав. „ БДЖ-Товарни транспорти “ ЕООД, гр. София няма основна икономическа изгода от съответните недвижими парцели и те не са нужни за активността на сдружението. Апартаментите ще бъдат продадени на наемателите, живеещи в тях.

Правителството реши да промени статута на част от парцел, представляващ постройка, като го разгласи за частна държавна благосъстоятелност и даде единодушието си да бъде отстранен от активите на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ заради неприятното и техническо положение. Имотът се намира на територията на гр. Пловдив.

Променя се също статутът на парцел, представляващ постройка на територията на с. Зимница. Имотът се разгласи за частна държавна благосъстоятелност и постройката ще бъде отстранена от активите на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ заради неприятното й техническо положение. Преобразуването на постройката и премахването й ще разреши реорганизация на стрелковото развиване на гара Зимница и рехабилитация на контактната мрежа в гарите Зимница и Стралджа, където е планувано създаване на нова постройка за потребностите на подстанцията и прилежаща солидна ограда към терена.

 

За ратификация е препоръчано Споразумението за основаване на интернационалната фондация „ Европейски съюз - Латинска Америка и Карибите “

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Народното събрание за одобрение на Споразумението за основаване на интернационалната Фондация „ Европейски съюз - Латинска Америка и Карибите “, подписано от Република България на 11 октомври 2017 година

Фондацията Европейски Съюз - ЛАК е интернационална организация с междуправителствен темперамент. Нейните старания са съсредоточени върху усилването на районното партньорство сред Европейски Съюз и неговите страни членки и Общността на страните от Латинска Америка и Карибите /ОДЛАК/ и нейните страни членки. Целта на Фондацията е укрепването на партньорството Европейски Съюз - ЛАК в осъществяване на целите, набелязани на срещите на най-високо ниво Европейски Съюз - ОДЛАК.

Основните посоки в работата на фондацията Европейски Съюз - ЛАК са: съдействие в региона на науката, технологиите и образованието; стабилно развитие; инфраструктура; климатични промени; подсилване на демокрацията; по­нататъшно опознаване на деловите кръгове и представителите на гражданските общества; просвета и други тематики, по които България има нужния потенциал да взе участие.

Споразумението основава условия за активизиране на връзките на България със страните от ЛАК и съдържа значими детайли, допринасящи за реализиране на задачите на външната активност на Европейски Съюз, избрани в член 21 от Договора за Европейски Съюз, измежду които одобряване на правата на индивида и демокрацията, развиване на устойчива и обществена стопанска система, екология и други.

 

Одобрен е отчетът с резултатите от постоянното съвещание на Съвета ЕКОФИН

Министерският съвет утвърди отчет с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 16 юни 2023 година в Люксембург.

По време на съвещанието се организира политически спор по отношение на пакета за Данък добавена стойност в цифровата епоха. Съветът приветства постигнатия прогрес и даде политически насоки за по­нататъшна работа за реализиране на съглашение.

Министрите обмениха отзиви по отношение на прегледа на икономическото ръководство и разискаха икономическото и финансовото влияние на експанзията на Русия против Украйна, включително настоящото положение на макрофинансовата помощ за страната.

Съгласно дневния ред беше признато решение за осъществяване за изменение на решението за осъществяване на Съвета в границите на Механизма за възобновяване и резистентност по отношение на утвърждението на оценката на проекта за възобновяване и резистентност за Естония.

В рамките на Европейския учебен срок за 2023 година бяха утвърдени рекомендациите на Съвета по отношение на националните стратегии за промени за 2023 година и бяха предоставени мненията на Съвета по отношение на обновените стратегии за непоклатимост или стратегии за доближаване с оглед утвърждението им от Европейския съвет.

 

Одобрени са резултатите от неофициалното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “ на 22 юни 2023 година

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от неофициалното съвещание на Съвет „ Общи въпроси ” (СОВ), което се организира на 22 юни 2023 година в Стокхолм.

Съветът обмени предварителни визии по отношение на нужните промени на политиките на Съюза, както и на неговата бюджетна и институционална конструкция в подтекста на бъдещото разширение.

В рамките на СОВ Европейска комисия показа джука настояща информация за напредъка на промените в Украйна, Молдова и Грузия. Информацията предхожда приемането на пакета за разширение, който ще бъде показан през октомври 2023 година

 

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси ” от 27 юни 2023 година

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ (СОВ), което се организира на 27 юни 2023 година в Люксембург. България бе показана на равнище заместник-министър на външните работи.

Съветът приготви съвещанието на Европейския съвет на 29-30 юни 2023 година, като разиска ревизиран план на изводи на водачите, включващ тематиките Украйна, стопанска система, сигурност и защита, миграция, Китай, външни връзки и кипърския въпрос.

Министрите утвърдиха интегрираните характерни рекомендации по страни в границите на Европейския учебен срок 2023 година с оглед предаването и приемането им от Европейския съвет на 29-30 юни 2023 година

Министрите организираха къса полемика по последствията от въглеродния пазар на Европейски Съюз върху други политики на Европейски Съюз по самодейност на Полша.

В рамките на съвещанието беше разискван и напредъкът в работата по европейското изборно законодателство. Държавите членки приветстваха извършеното допитване по тематиката.

СОВ утвърди 18-месечната стратегия на Съвета за интервала 1.07.2023 година - 31.12.2024 година, показана от идните ръководи на Испания, Белгия и Унгария.

Под точка „ Разни “ Шведското председателство осведоми за Стокхолмския симпозиум по въпроси на демокрацията и върховенството на закона, извършен на 21-22 юни 2023 година

 

Правителството се срещна с резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство

Правителството се срещна с резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което се организира на 26 и 27 юни 2023 година в Люксембург.

Република България, подкрепена от делегациите на Румъния и Словашката република, показа пред Съвета информация по отношение на преразглеждането на Регламента по отношение на класифицирането, етикетирането и пакетирането на химични субстанции и смеси и неговото влияние върху производството на етеричномаслените култури в Европейски Съюз. Комисията предлага етеричните масла да бъдат класифицирани за избрани рискове въз основа на разбъркан метод, който ще изисква самостоятелно изпитване на всички съставни съединения на етеричните масла. Това е смяна на парадигмата с големи последствия за производството и потреблението на етерични масла в Европейски Съюз.

Република България, подкрепена от Румъния и Словакия, настоя за изключване на етеричните масла от концепцията за сложни субстанции, тъй че те да не престават да бъдат класифицирани според актуалните правила като субстанции, а не като смеси. В позицията на страната се акцентира, че развъждането на етерично-маслени култури е обичайната селскостопанска активност с значими обществени, стопански и културни измерения в Европейски Съюз. В поддръжка по време на полемиката се оповестиха още Франция, Словения, Италия, Унгария, Хърватия.

Основни акценти в полемиката бяха детайлите на Предложението за Регламент по отношение на устойчивата приложимост на артикули за растителна отбрана, свързани с използването на интегрираната битка с вредителите, отговорностите на „ професионалните консуматори “ на артикули за растителна отбрана и взаимоотношението сред насоките и разпоредбите за характерните култури. От разнообразни делегации бяха изразени терзания по отношение на метода, по който тези правила се чака да се ползват и по какъв начин те са свързани с финансирането по линия на Общата селскостопанска политика. Очаква се публикуването на резултатите от изследване на Комисията, допълващо съществуващата оценка на влияние на предлагането. Република България поддържа намаляването на използването на пестициди за по-устойчиво земеделие и за понижаване на риска върху околната среда и здравето, като не би трябвало да се заплашват селскостопанското произвеждане и неговата конкурентоспособност.

В региона на рибарството Комисията показа пред Съвета причини за метода си за формулиране на предложенията по отношение на опциите за лов на риба за 2024 година Предвид обстоятелството, че черноморските ресурси, експлоатирани от България и Румъния, са споделени с страни отвън Европейски Съюз (Турция, Украйна, Грузия и Руската федерация), риболовните благоприятни условия на районно равнище се дефинират от Генералната комисия по риболовство за Средиземно море (GFCM). В Съобщението се обръща внимание, че почналата през 2022 година военна експанзия на Русия против Украйна е засегнала по разнообразни способи рибарството, най-много в Черно море, което е довело до продължаващи разстройства в риболовните действия.

В продължение Съветът утвърди изводи на Председателството по отношение на пакета за политиката в региона на рибарството - за резистентен, постоянен и конкурентоспособен бранш на рибарството и аквакултурите.

В региона на селското стопанство Съветът получи настояща информация от Комисията по отношение на настоящото положение на търговията със селскостопански артикули, както и за комерсиалните съглашения и договаряния, които сега се организират. Мнозинството делегации показаха поддръжка за настоящите договаряния по търговски съглашения, като в същото време подчертаха нуждата от отбрана на редица чувствителни артикули и от поощряване на стабилно земеделие, както в Европейски Съюз, по този начин и на световно равнище, ценене на екологичните упоритости и гарантиране на конкурентоспособността и равнопоставеността на европейските аграрни производители.

Според позицията на Република България при импорт на селскостопански артикули в Съюза от трети страни следва да бъдат спазвани идентични на високите стандарти на Европейски Съюз, с които европейските производители се преценяват, в региона на околната среда, хуманното отношение към животните, здравето на растенията и ветеринарните условия.

 

Ще бъде отстранено амортизирано съоръжение на „ Пристанищен терминал Бургас­запад ”

Правителството одобри отправеното от концесионера стимулирано предложение за изменение на Договора за даване на концесия върху „ Пристанищен терминал Бургас-запад ”. С приемането на решението активи - обществена държавна благосъстоятелност, ситуирани на територията на пристанищния терминал, ще бъдат оповестени за частна държавна благосъстоятелност и ще бъдат отстранени. Те включват пристанищно съоръжение - три челни товарачи (кошотоварачни машини).

Предвид закупуването на огромен брой нова мобилна пристанищна техника от страна на концесионера, посочените кошотоварачни машини са неизползваеми за осъществяването на пристанищни услуги. Вследствие на продължителната интензивна употреба машините са изцяло амортизирани. По-нататъшното им прилагане би основало усложнения и рискове в работата, а възобновяване им е нецелесъобразно заради техническата неприспособимост на съвсем всички елементи и възли.

С премахването на трите машини доста ще се усъвършенства и усъвършенства логистиката на депозиране на одобряваните за обработка товари, като се усилят откритите складови площи в „ Пристанищен терминал Бургас-запад ”. Ще се реализира функционалност, успеваемост и сигурност при ръководството и употребата на обекта на концесията.

 

За усъвършенстване на логистиката ще бъдат отстранени неизползвани постройки на пристанищен терминал „ Бургас изток-2 “

Правителството одобри отправеното от концесионера „ БМФ Порт Бургас ” ЕАД стимулирано предложение за изменение на Договора за даване на концесия върху пристанищен терминал „ Бургас изток-2 ”. С приемането на решението активи - обществена държавна благосъстоятелност, ситуирани на територията на пристанищния терминал, ще бъдат оповестени за частна държавна благосъстоятелност и ще бъдат отстранени.

Целта е да се усъвършенства логистиката на приемане, депозиране и превозване на товари. На мястото на постройки, които са изгубили своето значение, ще бъдат удължени пристанищните жп коловози, които се употребяват за превозване на течни товари в територията на пристанищен терминал „ Бургас изток-2 ”. По този метод ще се реализира сигурност на маневрирането на жп цистерни в терминала и ще се усъвършенства вътрешно-пристанищната съгласуваност на площадките и оборудванията.

 

Правителството утвърди доклад на шестмесечната стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз (1 януари - 30 юни 2023 г.)

С Решение на Министерския съвет беше признат доклад на шестмесечната стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на шведското председателство на Съвета на Европейския съюз (януари - юни 2023 г.).

Отчетът дава систематизирана информация по отношение на развиването на дебатите по предпочитаните тематики и досиета, включени в европейския дневен ред и избрани като значими за България в шестмесечната стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на шведското председателство на Съвета на Европейския съюз (януари - юни 2023 г.).

В шестмесечната стратегия бяха включени 52 законодателни досиета и тематики, които бяха предпочитани за страната ни през първото полугодие на 2023 година по време на шведското председателство на Съвета на Европейския съюз и по които България се стремеше в оптималната степен да отбрани националния интерес.

Развитието по досиетата и тематиките беше постоянно докладвано на съвещанията на Съвета по европейските въпроси.

 

Правителството утвърди шестмесечна стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз (1 юли - 31 декември 2023 г.)

С Решение на Министерския съвет беше призната шестмесечна стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз (1 юли -31 декември 2023 г.).

Тя е действен документ, чиято цел е да насочи напъните на българската страна към отстояване на националните ползи и позиции по значимите за България въпроси, включени в дневния ред на Съвета на Европейски Съюз по време на шестте месеца на новото председателство.

Шестмесечната стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз (1 юли - 31 декември 2023 г.) включва съответните теми/досиета и задачите, които си слагаме по тях в другите формати на Съвета на Европейския съюз в областите „ Общи въпроси ”,,,Икономически и финансови въпроси ”,,,Правосъдие и вътрешни работи ”,,,Земеделие и риболовство ”, „ Транспорт, телекомуникации и енергетика ”,,,Социална политика, претовареност и опазване на здравето ”,,,Образование, юноша, просвета и спорт ”,,,Конкурентоспособност ” и,,Околна среда ”.

В шестмесечната стратегия са включени общо 67 законодателни досиета и тематики, които ще бъдат предпочитани за страната ни през идващите 6 месеца по време на испанското председателство на Съвета на Европейския съюз, и по които ще се стремим в оптималната степен да защитим националния интерес.

 

Одобрена е българската позиция за присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “ на 20 юли 2023 година

Министерският съвет утвърди позициите на Република България от подготвеност на Министерството на вътрешните работи за присъединяване в неофициално съвещание на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “, което ще се организира на 20 юли 2023 година в гр. Логроньо, Кралство Испания.

Представените пред Министерски съвет за утвърждение позиции се отнасят до:

проведената престъпност като световна опасност: усилване на интернационалното съдействие, изключително в битката против трафика на наркотици;

достъпа на полицията до електронни връзки и цифрови данни като причина за правоприлагане: нуждата от съответна и ефикасна правна рамка;

експанзията на Русия против Украйна - последствия върху вътрешната сигурност и краткотрайна протекция за хората, бягащи от войната;

отговор на Европейски Съюз на изключителни миграционни обстановки.

 

Кабинетът утвърди позицията на България по тематики, включени в дневния ред на неофициалния съвет „ Правосъдие и вътрешни работи ” в Логроньо, Испания

Министерският съвет утвърди през днешния ден позицията на България за неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз „ Правосъдие и вътрешни работи ”, част „ Правосъдие ”, което ще се организира на 21 юли 2023 година в Логроньо, Испания.

В дневния ред на съвещанието е включена тематиката за подобряването на достъпа до правораздаване през 21-ви век със специфичен фокус върху хората с увреждания. В позицията си България ще показа своя опит в тази област, а точно последните промени в Закона за правната помощ, особените правила в гражданския и наказателния развой, разпоредбите в Закона за българския жестов език, както и незаконодателни ограничения като правила за административно обслужване на хора с увреждания; достъп до правосъдните здания посредством специфични уреди и други

Очаква се министрите да обсъдят и механизмите за по-добра отбрана и грижа за потърпевшите от закононарушения. България счита, че правата на жертвите от закононарушения са уредени в задоволителна степен в европейското законодателство, а неналичието на цялостна кодификация на материята не съставлява спънка за реализирането им. Същевременно нормативната уредба би трябвало да се надгражда с съответни на практика и организационни ограничения, които оптимално да улесняват потърпевшите при упражняването на техните права.

В рамките на Неформалния съвет ПВР ще се организира и работен обяд, по време на който министрите ще обсъдят провокациите в региона на правораздаването, произлизащи от възходящата опасност, която проведената престъпност съставлява за жителите на Европейски Съюз.

 

Министерският съвет одобри за сведение резултатите от постоянното съвещание на Съвета на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри за сведение отчета с резултатите от присъединяване на България в постоянното съвещание на Съвета „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “, част „ Енергетика “, извършено на 19 юни 2023 година в гр. Люксембург, Велико херцогство Люксембург.

В рамките на законодателните действия бе реализиран общ метод на Съвета по предлагането за Регламент за възстановяване на отбраната на Европейски Съюз против манипулиране на пазара на електрическа енергия. След двустранни съвещания и несполучливи опити за консолидиране на вижданията на страните членки по предложение за Регламент за възстановяване на структурата на пазара на електрическа енергия в Съюза, е отсрочено постигането на общ метод. Взето е решение консултациите по текста да продължат на техническо равнище.

В края на съвещанието Комисията осведоми за развиването във външните връзки на Европейски Съюз в региона на енергетиката и за подготовката за зимния интервал 2023 - 2024 година Испания показа работната стратегия на идното испанско председателство на Съвета на Европейски Съюз, а Литва и Кипър обърнаха внимание на въпроса за нуклеарната сигурност по отношение на беларуската АЕЦ и АЕЦ „ Аккую “ на южното крайбрежие на Турция.

 

Правителството утвърди позицията на България за неофициалната среща на министрите по въпроси, свързани с потребителите, вътрешния пазар и промишлеността

Правителството утвърди позицията на България за неофициалната среща на министрите, отговарящи за конкурентоспособността по потребителски въпроси, вътрешен пазар и промишленост, която ще се организира на 24 и 25 юли 2023 година в Билбао, Испания. България ще бъде показана на съвещанието от Емил Алексиев - шеф на дирекция „ Политика за потребителите ” на Министерството на стопанската система и промишлеността.

В рамките на срещата е планувано провеждането на две работни сесии по тематиките:,,Ролята на потребителите за зеления преход и кръговата стопанска система, постигането на прогрес по поставените в Зелената договорка цели посредством по-активна роля на потребителите ” и „ Преглед на новата стратегия за потребителите в подтекста на поредицата от рецесии ”.

Заседанието по вътрешен пазар и промишленост включва пленарна сесия по отношение на отворената стратегическа самостоятелност като крайъгълен камък на Европейски Съюз: опция за индустриално развиване и нов тласък за единния пазар, както и три паралелни работни сесии по тематиките:,,Краткосрочни отговори: гъвкавостта на разпоредбите за държавна помощ ”,,,Дългосрочна конкурентоспособност. Завършването на единния пазар като отговор на външни провокации ” и „ Политически ограничения за поддръжка на европейската стопанска система. Финансова поддръжка ”.

 

Синхронизираме признаването на квалификации по контролирани специалности с Европейски Съюз

С смяна в Закона за признание на професионални квалификации ще се синхронизират наредбите на националното законодателство в региона на признаването на добита професионална подготовка по контролирана специалност. По този метод ще се подсигурява вярното действие на вътрешния пазар и ще се обезпечи високо ниво на отбрана на потребителите.

С гласуваните от държавното управление промени в закона се транспонират разпореждания от Директива (ЕС) 2018/958 на Европейския парламент и на Съвета от 28 юни 2018 година, свързани с инспекцията за пропорция преди приемането на ново контролиране на специалности.

Приетите промени са свързани с всички органи, които имат пълномощия да контролират и/или да оферират контролиране на специалности.

Установява се механизъм за гарантиране на успеваемостта на съответните правила, които биха обезпечили независимостта и обективността на оценките на пропорционалността, осъществявани от професионални организации в качеството им на органи по признание. Предоставят се също ефикасни правни средства за отбрана по отношение на обхванатите от директивата въпроси.

 

Правителството добави цената за таксите, събирани от правосъдната власт и Министерството на правораздаването

Министерският съвет гласоподава през днешния ден допълнение на цената за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правораздаването. Допълненията са свързани с въвеждането на осведомителната система за единна входна точка за запорите на движими движимости, подлежащи на регистрация по закон (пътни транспортни средства, селскостопанска техника, въздухоплавателни средства и др.). В нея не влизат наложени запори върху същите движимости по реда Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, Закона за митниците и други

Министерството на правораздаването ще дава електронни административни услуги за известяван за натрапен запор и за осъществяване на информации за наложени запори на всяко лице при съблюдаване на условията по Закона за електронното ръководство. Таксата за даване на електронна информация за съществуване на запор върху имущество от осведомителната система ще е 5 лева Тя ще е в същия размер (5 лева.) и за даване на електронна информация за съществуване на запорирано имущество на разположение.

Достъпът по длъжностен път на държавните органи, на органите на локалното самоуправление и локалната администрация и на лицата, осъществяващи обществени функционалности, е безвъзмезден.

Услугите ще се декларират през Единния портал на органите на изпълнителната власт в бранш „ Правосъдие ”, като систематичното администриране на осведомителната система ще се прави от чиновници на Министерство на правосъдието.

Предвижда се осведомителната система да бъде внедрена от 20 юли 2023 година Изграждането й бе планувано с промени в Гражданския процесуален кодекс и издадената от министъра на правораздаването Наредба № Н-3 от 2023 година за воденето, съхраняването и достъпа до осведомителната система за единна входна точка за запорите на движими движимости, подлежащи на регистрация по силата на закон, и за организацията, разпоредбите и активността на онлайн платформата за електронни обществени търгове.

 

Със средства от ОПТТИ 2014-2020 ще се финансират разширението на софийското метро, обходният път на Бургас и два плана във водния бранш

Разширението на линия 3 на Софийското метро и нови метро влакове, обходният път на Бургас, удълбочаване в пристанище Бургас и рационализация на инфраструктурата на Фериботен комплекс - Варна. Това са плановете, които ще бъдат финансирани от Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 - 2020 година до края на 2023 година, когато изтича срокът за допустимост на разноските по оперативната стратегия.

Правителството утвърди промени в програмата, които разрешават да се пренасочат средства от утвърдените към този момент планове, които няма да бъдат осъществени напълно до края на актуалната година. Неизпълнените действия ще бъдат финансирани от Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 година, с цел да се подсигурява цялостното довеждане докрай на плановете.

Със средства от ОПТТИ 2014-2020 до края на 2023 година ще бъдат осъществени действия по разширението на линия 3 от метрото в София, сектор „ ул. Шипка - кв. Гео Милев - ж.к. Слатина - Зала Арена Армеец/Тех Парк София - бул. Цариградско шосе “. Ще бъде финансиран и планът за създаване на обходния път на Бургас от Автомагистрала „ Тракия “ към летището край града. Предвижда се също да бъде осъществено драгиране на територията на пристанище Бургас, както и рехабилитация на инфраструктурата на Фериботен комплекс - Варна.

 

Министерският съвет утвърди позиция на Република България по преюдициално дело С-200/23 на Съда на Европейския съюз

Със свое решение Министерският съвет утвърди през днешния ден позиция на Република България по преюдициално дело С-200/23 на Съда на Европейския съюз (СЕС).

Делото е формирано по осем преюдициални запитвания, свързани с тълкуването на разпореждания от евродиректива за някои аспекти на дружественото право и на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни и по отношение на свободното придвижване на такива данни (GDPR). Въпросите са отправени от състав на Върховния административен съд по отношение на обсъждано от него дело.

Спорът е сред Агенцията по вписванията и съучастник в ООД за законосъобразността при култивиране на персонални данни, съответно за оповестени в Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел данни на съдружниците. Позицията на страната е, че обработката на персоналните данни в тази ситуация е законосъобразна и дава отговор на европейските стандарти.

 

Одобрена е помощ по линия на програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна

Министерският съвет одобри решение за одобрение на помощ на претендентите по Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България, призната с РМС № 317 от 2022 година

Плащанията са верифицирани след цялостно преизчисление на дължимите суми за всички отчетни интервали по Програмата от 01.06.2022 година до 31.03.2023 година, осъществено въз основа на работата на образуваната Междуведомствена работна група от специалисти от Министерството на туризм
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР