Кабинетът Денков-Габриел се закле да спазва Конституцията и законите на

...
Кабинетът Денков-Габриел се закле да спазва Конституцията и законите на
Коментари Харесай

Кабинетът “Денков-Габриел“ се закле, Радев напусна залата

Кабинетът " Денков-Габриел " се закле да съблюдава Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлява от ползите на народа, съобщи БГНЕС.

Президентът Румен Радев напусна пленарната зала преди клетвата. " Това държавно управление е образувано с извънредно тежки взаимни отстъпки, които засягат устоите на демокрацията и на морала в политиката ", разяснява държавният пред публицисти по-късно.

Преди товасъс 132 гласа „ за “ Народното събрание избра кабинета с министър председател Николай Денков и вицепремиер Мария Габриел. Правителството получи поддръжка от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната-Демократична България " и двама депутати от Движение за права и свободи. Против гласоподаваха " Възраждане ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и един депутат от ГЕРБ-СДС.

Според сделката сред двете най-големи политически сили Николай Денков ще бъде министър-председател през първите 9 месеца. След това той ще подаде оставка, а мястото му ще бъде заето от Мария Габриел.

Академик Денков очерта главните цели на новото държавно управление, измежду които са правене на държаване бюджет с недостиг до 3% и приемане на страната в Шенген и еврозоната.

Това е първият кабинет в България с ротация на премиерския пост. Предвидено е първите девет месеца министър-председател да бъде Николай Денков, а вторите - Мария Габриел (ГЕРБ-СДС).
Министър-председател –акад. Николай ДенковВицепремиер и министър на външните работи –Мария ГабриелМинистър на финансите –Асен ВасилевМинистър на вътрешните работи –Калин СтояновМинистър на районното развиване и благоустройството –Андрей ЦековМинистър на труда и обществената политика –Иванка ШалапатоваМинистър на защитата –проф. Тодор ТагаревМинистър на правораздаването –доц. Атанас СлавовМинистър на стопанската система –Богдан БогдановМинистър на енергетиката –Румен РадевМинистър на образованието и науката –проф. Галин ЦоковМинистър на опазването на здравето –проф. доктор Христо ХинковМинистър на околната среда и водите –Юлиан ПоповМинистър на нововъведенията –Милена СтойчеваМинистър на земеделието и храните –Кирил ВътевМинистър на превоза и известията –Георги ГвоздейковМинистър на електронното ръководство –Александър ЙоловскиМинистър на културата –Кръстьо КръстевМинистър на младежта и спорта –Димитър ИлиевМинистър на туризма –Зарица Динкова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР