Журналистическо разследване показа нагледно, че на българо-турската граница явно властват

...
Журналистическо разследване показа нагледно, че на българо-турската граница явно властват
Коментари Харесай

Бой и наобратно: на българо-турската граница очевидно властват законите на джунглата


Журналистическо следствие сподели образно, че на българо-турската граница очевидно господстват законите на джунглата. А вътрешният министър неумишлено призна за проблемите. Мария Черешева обобщава.

От години имаше подозрения, че процесите по запазване на българо-турската граница и въобще по ръководството на миграционния напън попадат в сива зона. Далеч от очите на институции, интернационалните организации и жители - като се изключи малобройното население на пограничните села - там господстват законите на джунглата.

И до момента в който публичния и медиен фокус се насочва най-много към, за което рядко виждаме отговорни и осъдени, то методът, по който са третирани мигрантите, наподобява не е приоритет за никого. Дори и в случай че той нарушава национални, европейски и интернационалните закони и стандарти.
Редакцията предлага
За това свидетелстват данните от следствието на консорциум от огромни европейски медии, водено от Lighthouse Reports,. За първи път обществото имаше опцията да види фрагменти на принуждение от двете страни на оградата, която би трябвало да пази България от бежанците, както и да разбере по какъв начин хора наподобява са държани в безчовечен условия в колиба на територията на граничното ръководство в Средец, преди изцяло нелегално да бъдат върнати в Турция.

На базата на тези съответни случаи и реакциите на управляващите, можем да създадем най-малко три значими извода:

Пазим границата на правилото " Бой и наопаки "

Данни за принуждение против чужденци по българската граница има още от началото на бежанската рецесия от Сирия през 2013 година Тогава Българска национална телевизия излъчи материал, в който граничар описа, че е получил следната директива от началника си: " Влезнат ли в българско, пердах и наопаки ". Оттогава български и интернационалните организации неведнъж са предупреждавали за казуса.

от май 2022 година регистрира " брутално "  насилие над мигранти на българо-турската граница, включващо пердах, събличане, грабежи и офанзиви с полицейски кучета. На първи декември за следващ път турските управляващи записаха случай на умрял от измръзване мигрант покрай българската граница. Според медийни изявления преди този момент той е бил отхвърлен от България.

За мащаба на отблъскванията свидетелства и годишния отчет за Наблюдение на границите на Българския хелзинкски комитет, който се прави в границите на Меморандум за съгласие с Гранична полиция и Върховния комисариат за бежанците към Организация на обединените нации. През 2021 година той регистрира 2613 случая, в които има твърдения за отбиване, засегнали 44 988 души. Същевременно, от общо 10 799 арестувани чужденци в България едва 221 са съумели да подадат молба за протекция пред граничните органи. 

Тоест, мантрата, че търсещите протекция би трябвало да го вършат законно на граничен пункт, на процедура не работи, с изключение на за украинците, които се употребяват с краткотрайна протекция, автоматизирано дадена им от Европейски Съюз.

Държавата призна за казуса... без да желае

Българските управляващи отхвърлиха данните за пукотевица и тормоз по границата в невъобразим синхрон. Не единствено виновното Министерство на вътрешните работи, само че и президентът Румен Радев и основният прокурор Иван Гешев съзряха операция и опит тематиката да се употребява против по този начин чаканото . На брифинг пред медиите на 5 декември обаче вътрешният министър Иван Демерджиев направи ненадейно самопризнание, че е имал диалог с турските управляващи по отношение на метода, по който са третирани опитващите се да влязат у нас, и е бил помолен за " по-хуманно "  отношение.

" Вследствие на дейностите, които предприехме да са извънредно деликатни в тези случаи, Турция няколко следващи срещи прави ясни индикации, че има смяна, усеща тази смяна, схваща и я цени позитивно ", разяснява Демерджиев.

Вътрешният министър Иван Демерджиев призна, че е бил помолен от турска страна да се отнасят по-хуманно към мигрантите.

В многочислените си медийни изяви от този момент вътрешният министър не е давал повече елементи за това какво тъкмо се е трансформирало и какви са били проблемите преди този момент. Не че някой го е питал.

Към момента управляващите в Турция избират да запазят безмълвие във връзка с дейностите на българските си сътрудници, за сметка на към мигрантите, идващи по суша и море. През ноември обаче вестник Капитал, базирайки се на свои източници в изпълнителната власт, писа, че най-малко на два пъти турските управляващи са повдигали въпроса за дейностите на чиновниците, ангажирани с защитата на границата, поради зачестилите случаи на мигранти, които са намирани ограбени и от турската страна. Споменати са били и смъртни случаи с върнати хора. " Признанието " на Демерджиев косвено удостоверяват изнесената информация.

Начинът, по който България харчи европейски средства, повдига въпроси

Като външна граница на ЕС България получава европейско финансиране по линия на два европейски фонда: фонд " Вътрешна сигурност " (ФВС) и фонд " Убежище, миграция и интеграция "  (ФУМИ). За интервала 2021-2027 година плануваните средства за страната ни надвишават 206 милиона евро.

Именно с европейско финансиране са построени два " инфраструктурни региона с мултифункционално предопределение "  в Елхово и Любимец, оборудвани с контейнери с общ потенциал от близо 3000 души. За построяването им са изхарчени над 10 милиона лв. от ФУМИ. Тези фургонни лагери бяха основани през последните две години за да посрещат засилен миграционен напън от южната ни граница. Там хванатите мигранти би трябвало да бъдат регистрирани, да им бъдат взети отпечатъци и да могат да аплайват за протекция. Ако не го направят или в случай че службите открият, че те не са възможни или съставляват опасност за националната сигурност, те биват настанени в така наречен Специални домове за краткотрайно настаняване на чужденци в Бусманци и Любимец и може да се премине към формалната им депортация.

Мария Черешева

На практика обаче това не се случва. От отговор на Министерство на вътрешните работи по наше питане по Закона за достъп до социална информация излиза наяве, че фургонната площадка в Любимец стои празна, а в тази в Елхово са настанявани украински бежанци, главно майки с деца, които въобще не би трябвало да бъдат там, тъй като автоматизирано получават краткотрайна протекция от Европейски Съюз.  обаче в един миг страната реши да ги разпределя там в условия, които за мнозина наподобяват на тези в затвор.

В своя отговор на запитването на Дъждовни води Министерство на вътрешните работи изясни, че фургонните лагери стоят празни заради " преодоляване на миграционния напън ". Изглежда, че това " овлядяване "  се случва по два метода - от една страна, мигранти са принудително отблъсквани, като преди този момент част от тях са държани в безчовечен условия в бараки, а от друга - най-малко част от потоците очевидно са оставяни да продължат към Европа. Това демонстрират обикновени математически сметки въз основата на миграционната статистика на Министерство на вътрешните работи - към края на октомври общо настанените в центрове на Държавната организация за бежанците, домовете на Министерство на вътрешните работи и върнатите по формален път чужденци са под 4500. Задържаните са съвсем 10 800. Тогава къде са другите над 6000 индивида?

Европейски Съюз си затваря очите

Докато българските управляващи изрично дефинираха журналистическите разкрития като " операция "  и отхвърлиха даже забележимото с просто око, Европейската организация за гранична и брегова защита съобщи, че стартира инспекция дали чиновниците ѝ в град Средец не са забъркани в нарушавания на човешките права. Европейската комисия също реагира, настоявайки за " бързи и ефикасни дейности ".

" Безопасността на мигрантите, въздържането от несъразмерна приложимост на мощ и спазването на човешките права остават приоритет ", акцентира Европейска комисия в отговор до проверяващия екип.

Едва няколко седмици по-рано обаче същата тази Европейска комисия изрично декларира: " България сподели, че разполага с нужните структури, които да подсигуряват спазването на главните права, като обезпечава достъп до интернационална протекция и съблюдава възбраната за отбиване на мигранти ".

Дали в Брюксел не са били осведомени с многочислените сигнали, че на процедура се случва тъкмо противоположното? Едва ли. Явно гъвкавостта при използването на европейските закони надалеч не е единствено нашенска линия.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

***

Вижте и това видео:
" България ми даде късмет да работя, да имам живот и бъдеще "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР