Журналисти, които разследват случаи, свързани с нарушени права на жени,

...
Журналисти, които разследват случаи, свързани с нарушени права на жени,
Коментари Харесай

„Репортери без граници”: Разследването на нарушени женски права е опасно за разследващите

Журналисти, които проверяват случаи, свързани с нарушени права на дами, в някои страни по света рискуват да станат обект на гонене и мятане в пандиза, се споделя в отчет на основаната в Париж организация „ Репортери без граници ”.

Данните от отчета демонстрират, че в интервала 2016-17 правата на публицистите, които са водили сходни следствия, са били нарушени 60 пъти в 20 страни.

За интервала от 2012 насам са регистрирани 90 такива случаи. „ Репортери без граници ” акцентират, че това са „ единствено частични данни, тъй като доста публицисти се опасяват да оповестят за преследвания и закани по техен адрес ”.

Най-много офанзиви против публицисти, опитващи се да защитят правата на дамите, правят религиозни групировки, най-много талибаните, както и организации, които се занимават с битка против абортите. Към такива ограничения прибягват освен незаконни групи, само че и държавни управления. В отчета са поименно посочени Турция и Египет.

Според събраните данни, публицисти, които проверяват каузи за права на дамите, в 43% от случаите са застрашени от офанзиви в обществените мрежи или от писма по е-поща. А в 28% от случаите може да станат обект на нахлуване. В 13 на 100 от случаите ги грози тъмничен затвор.

Най-чести са офанзивите в обществените мрежи в Индия, Съединени американски щати и Франция като обект на нахлуване са най-много дами журналистки.

Посочва се образец с журналистката от френското радио „ Европа 1 ” Надя Даам. След като споделя в ефир, че някой преднамерено е блокирал телефонна линия, по която дами оповестяват за полово принуждение и жестоко отношение, цялото й семейство е било застрашено, а незнайни се пробвали да обхванат и в жилището й. /ТАСС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР