Журналистът на свободна практика Мир Али Кочер е близо до

...
Журналистът на свободна практика Мир Али Кочер е близо до
Коментари Харесай

Арестуват турски журналисти заради репортажи за земетресението

Журналистът на свободна процедура Мир Али Кочер е покрай епицентъра на смъртоносните трусове в Турция. Той споделя историите на оживелите и спасителите в Twitter и в този момент е разследван по съмнение в разпространяване на " подправени вести " и може да бъде наказан на до три години затвор.

Той е един от минимум четиримата публицисти, разследвани за отразяване или коментиране на земетресението. Групи за отбрана на свободата на печата настояват, че десетки други са били арестувани, унизени или възпрепятствани да вършат репортажи. Най-малко 50 000 души са починали при земетресенията в Турция и Сирия.
Всичко по тематиката: Земетресението в Турция и Сирия 539
Турските управляващи не са коментирали задържанията. В нощта на земетресението господин Кочер, който е кюрд и сътрудничи на новинарски уеб сайтове, подкрепящи опозицията, като Bianet и Duvar, пуши на балкона си в югоизточния град Диарбекир, когато двете му кучета ненадейно стартират да лаят.

По-късно той си спомня по какъв начин те са лаели тъкмо по този начин през 2020 година, секунди преди по-слабо земетресение да удари Източна Турция. " Почувствах, че се друсам. Усетих, че къщата се тресе, усетих, че тв приемникът се тресе ", споделя Кочер.

Той се скрил под масата за хранене дружно с кучетата и по-късно се втурнал на открито. Кочер напуща Диарбекир и отпътува за град Газиантеп.

Той е шокиран от сцените на опустошения и жертвите, които устоят на ниски температури в градовете, ситуирани покрай епицентъра на земетресението. Кочер е разчувстван от притока на доброволци и избавителни екипи, идващи от Западна Турция, и споделя техните истории в Twitter. Някои от оживелите му споделят, че не са получавали помощ в продължение на дни.

Подобни недоволства бяха представени във всички проопозиционни медии. Посещавайки засегнатите от земетресението региони, президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи на хората, че ще възвърне градовете им. Но той също по този начин предизвести, че разпространяващите " подправени вести " и " предизвикващите обществен безпорядък " ще бъдат преследвани, наричайки ги " провокатори ".

Кочер описа пред Би Би Си, че до момента в който е правил репортаж от района, обиден от земетресението, полицията в Диарбекир е оставила записка в жилището му, в която му е нареждала да посети полицейския сектор и да даде показания.

В сектора му споделили, че е разследван по силата на неотдавна прелюдия закон за дезинформацията. Той споделя, че полицията го е разпитвала за репортажите му от епицентъра на земетресението и го е обвинила в разпространение на погрешна информация. Новият закон на Турция беше признат през октомври.

Той криминализира общественото разпространяване на дезинформация и дава на страната доста по-широки пълномощия да управлява новинарските уеб сайтове и обществените медии.
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР