Журналист от водещ бангладешки вестник е вкаран в затвора по

...
Журналист от водещ бангладешки вестник е вкаран в затвора по
Коментари Харесай

Не мога да си позволя ориз вкарва журналист в затвора

Журналист от водещ бангладешки вестник е вкаран в пандиза по обвиняване в издание на " подправени " вести, откакто негов репортаж за високите цени на питателните артикули се популяризира като вирус.

Самсуззаман Шамс от вестник " Протом Ало " се яви в съда и му беше отказано освобождение под гаранция, ден откакто беше задържан.

Твърди се, че материалът му, оповестен на 26 март, Деня на независимостта на страната, е " очернял държавното управление ".

Правозащитници осъдиха ареста и упрекнаха държавното управление, че потиска свободата на печата.

Правителството отхвърля обвиняванията, само че групи за отбрана на правата на медиите предизвестяват за непрекъснато понижаване на свободите при ръководството на ръководещата Лига Авами, която е на власт от 2009 година

Journalist at leading Bangladeshi newspaper jailed on charges of publishing " false " news after his report on high food prices went viral
— BBC News (World) (@BBCWorld)
В миналогодишния Световен показател на свободата на печата " Репортери без граници " Бангладеш е класиран на 162 място от общо 180 страни, под Русия и Афганистан.

Вестникът, в който работи господин Шамс, е най-големият и най-влиятелният всекидневник в Бангладеш. Не стана ясно незабавно какъв брой време ще остане в пандиза.

Репортерът е бил хванат в дома си край Дака рано сутринта в сряда от служители на реда в цивилни облекла.

Работодателите му нямаха визия за местонахождението му в продължение на близо 30 часа, защото полицията и другите служби за сигурност обявиха, че не разполагат с информация за него. В репортажа, поради който господин Шамс е арестуван, елементарни бангладешци описват за живота си в Деня на независимостта.

Един от цитатите е на служащ, който пита: " Каква е изгодата от тази независимост, в случай че не можем да си позволим ориз? "

Коментарът се преглежда като отражение на възходящите терзания по отношение на ескалиращите цени на храните, които се повишиха в целия свят след нахлуването на Русия в Украйна.

Статията в Prothom Alo беше споделена от огромен брой хора. Когато вестникът е разгласил репортажа във Фейсбук, е употребявал неверна фотография на човек.

" След като разбрахме за грешката, незабавно я свалихме и публикувахме обяснение под (променения) отчет ", сподели Саджад Шариф, изпълнителен редактор на вестника, пред Би Би Си.

" Но ние държим на първичния отчет. Цитатът на служащия за цената на питателните артикули беше същински ", сподели той.

Поддръжниците на ръководещата Лига Авами обаче упрекнаха вестника, че е уязвил имиджа на страната.

Полицията също по този начин стартира следствие против редактора му Матиур Рахман, както и против видеожурналист от вестника и още няколко души по противоречивия Закон за цифровата сигурност (DSA).

Министърът на правораздаването Анисул Хак съобщи, че господин Шамс е " показал погрешни обстоятелства с недобросъвестното желание да провокира неодобрение ".

" Делото е заведено от физическо лице, а не от държавното управление. Ще последва подобаващ развой ", съобщи господин Хак пред Би Би Си.

Той съобщи, че редакторът и издателят на вестника също носят отговорност за репортажа - и по тази причина полицията ги проверява.

Последните събития идват на фона на загрижеността по отношение на хипотетичния тормоз над правозащитници и чиновници на медиите в навечерието на изборите по-късно тази година.

Коалицията за независимост на медиите, самодейност на група западни страни в Дака, изрази угриженост по отношение на неотдавнашните известия за принуждение и заплашване на публицисти, в това число задържането по случая " Протом Ало ".

Бангладешките публицисти настояват, че все по-често са подложени на напън поради сериозни репортажи за държавното управление на Шейх Хасина. Те споделят, че ДПА е основала просвета на боязън.

По данни на групи за отбрана на правата на медиите от влизането в действие на DSA през 2018 година са заведени каузи против към 280 публицисти.

Г-н Хак споделя, че държавното управление работи с медийните къщи по въпросите, свързани със закона. " Ангажирах се с тях [редакторите], с цел да отстрани страха. Опитваме се да използваме най-хубавите практики. Ако DSA би трябвало да бъде усъвършенстван, ще изготвим правила за това ", сподели той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР