Журналист на френското сатирично издание Канар аншене е работил през

...
Журналист на френското сатирично издание Канар аншене е работил през
Коментари Харесай

Френски журналист се оказа бивш чехословашки шпионин

Журналист на френското сатирично издание " Канар аншене " е работил през 60-те години за тайните служби на Чехословакия, оповестява френският ежеседмичник " Обс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Позовавайки се на досие на Държавна сигурност, открито от чешкия историк Ян Коура, заместник-ректор на Карловия университет в Прага, " Обс " споделя, че Жан Клемантен, едно от огромните пера на " Канар аншене ", е шпионирал за Чехословакия, по това време спътник на Съветския съюз.

От 1957 до 1969 година Пипа (агентурното му име) е предал не по-малко от 300 документа при 270 срещи във Франция и в чужбина. Той е разгласил във вестника основани от Държавна сигурност публикации. Дори е бил изпращан в Лондон и Бон от тайните служби, с цел да събира информация.

Журналистът е към този момент на 98 години. Той е предпазен от всякакво правосъдно гонене.

" Канар аншене ", вестник със 107-годишна история, е прочут с разкритията си, които нееднократно са разклащали най-високите етажи на френската политика. При последния подобен удар изданието изнесе данни за нелегално облагодетелстване за сметка на страната на брачната половинка на някогашния министър председател Франсоа Фийон. Той беше водещият претендент на умерената десница в президентските избори през 2017 година и абсурдът докара до отпадането му в първия тур.

Създаден през 1915 година, (знак за качествена преса за разлика от таблоидната) не разгласява реклами, а се финансира от продажби, абонамент, заплатен онлайн достъп до архива му и от притежателите си, множеството от които са самите работещи в него. Тиражът му е над 300 000 бройки седмично.

Той е прочут с положителната си съгласуваност във висшите политически среди и бизнеса и е създавал главоболия в това число на президенти като Шарл дьо Гол и Франсоа Митеран. В първите му години са му сътрудничили доста комунисти и социалисти, само че през днешния ден публицистичният състав е политически самостоятелен.

Името му носи многопластова двусмисленост поради жаргонните смисли на думата canard. Освен патица и паток, на арго тя значи вестник, а може да значи и лют слух. Така, заглавието може да се чете като " Окованият вестник " (реакция на цензурата, когато е бил основан), само че може да се пояснява и като " Верижен слух " поради труднодостъпната и скандална информация, с която изобилства.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР