Живял в Древен Изток един много страховит владетел. Всички скланяли

...
Живял в Древен Изток един много страховит владетел. Всички скланяли
Коментари Харесай

Притча за хитрия гадател

Живял в Древен Изток един доста застрашителен държател. Всички скланяли глава пред него и не смеели да му опонират. Една нощ обаче се случило нещо, след което самият стопанин наежен от смут и суматоха. Присънило му се, че всичките му зъби стартират да се клатят и един по един падат.

Изплашил се владетелят. Настоял незабавно да извикат в покоите му най-хубавия пророк, който от доста години се занимавал с пояснение на сънища. Пред него разказал какво му се е случило. Щом чул кошмара на господаря, с насълзени очи тълкувателят му съобщил:

- Владетелю, имам доста неприятни вести за вас! Вашият заплашителен сън предвещава нещо извънредно! Всички ваши родственици скоро ще загинат.

Чувайки страшната прогноза на оракула, владетелят се разлютил. Думите му още повече го изплашили и вбесили, по тази причина заповядал гадателят да бъде заточен.

На негово място пък извикал различен интерпретатор на сънища. Чувайки съня на владетеля и знаейки за ориста на предшественика си, новият вещател споделил с най-широката си усмивка:

- Владетелю, имам чудесни вести за вас! Сънят ви предвещава, че ще се радвате на огромен шанс и ще надживеете всичките си роднини!

При тези думи владетелят се успокоил, а тълкувателя позлатил.

Само придворните стояли в неразбиране. Затова запитали оракула:

- Нищо не разбираме. Ти му заяви същото като предходния интерпретатор. Защо него погуби, а теб те посипа със злато?

- Запомнете едно от мен! Не е значимо какво казваш, а по какъв начин! С моя предходник имахме еднообразно пояснение на съня, само че го представихте от друг ъгъл. Затова той беше заточен, а аз награден.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР