Едно от най-значителните имена в световната литература е това на

...
Едно от най-значителните имена в световната литература е това на
Коментари Харесай

Разтърсващи цитати на Джордж Оруел

Едно от най-значителните имена в международната литература е това на Джордж Оруел. Писателят, живял и творил в средата на предишния век, през днешния ден не се дефинира като класик и не е поставян измежду имената на най-значителните създатели на писаното слово, известни като класици.

Оруел е създател на популярните антиутопии Фермата и 1984, които без подозрение са измежду най-значителните международни достижения и ще останат такива и напред във времето. Това е по този начин, тъй като Джордж Оруел е по-особен тип създател от тези, които провиждат напред в бъдещето и рисуват картината на обществото такова, каквото няма да го доживеят, само че предусещат неговата същина. Ние през днешния ден сме очевидци на гениалната дарба на създателя да вижда в бъдещето и да го разказва в творбите си. Затова всеки негов откъс е скъп с проницателната и дълбока мисъл, вложена в него.

Струва си да си припомняме и да помислим върху тези парченца същинска мъдрост. Визирайки животните, Оруел вярно ни насочва към разбирането, че всички ние, хората, сме равни, само че някои са по-равни. Защото равенството е релативно разбиране.

 Мъдри цитати

Историята приписва на Платон сентенцията: в случай че искаш мир, готви се за война. Оруел очевидно споделя тази истина, тъй като напряко поставя знак за тъждество сред двете противоположни привидно понятия с визията си, че войната е мир. А оттова би трябвало да бъдат правилни и други оксиморони - свободата е иго и незнанието е мощ. Можем да помислим върху това.

Трябва ли да живеем с предишното, да мислим за бъдещето или да гледаме единствено сегашното, в което тече животът ни в този момент? Оруел е безапелационен - който управлява предишното, той ръководи и бъдещето. А контролът над сегашното е надзор над предишното, което значи, че тези понятия не трябва да бъдат обсъждани поотделно, те са взаимно обусловени.

Какво е щастието и по какъв начин да бъдем щастливи е безконечен въпрос с сложен отговор. Оруел има свое, автентично определение за благополучие - то и при хората, които не одобряват, че задачата на живота е щастието.

А най-хубавият край на късата извадка от мъдростите на Оруел е личното му виждане за смисъла на писателския труд и неговите творения - книгите. Най-добрите книги, съгласно гениалния мъдрец, са тези, които ни споделят това, което към този момент знаем.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР