Животните се различават не само по своите морфологични особености и

...
Животните се различават не само по своите морфологични особености и
Коментари Харесай

Птиците с най-силно развито обоняние

Животните се разграничават освен по своите морфологични особености и външен тип. Една от отличителните им черти е обонянието. То е от значително значение за някои представители на животинския свят, които намират плячката си точно със мощния си нос. Това е една от аргументите в чисто постепенен проект някои животни да имат доста по-развито подушване.

Тези рецептори са извънредно доста и даже милиони, като главно те се разполагат в задната страна на носа, където образуват по този начин наречената обонятелната тъкан. Днес са извършени голям брой проучвания, целящи да се посочи кои са животните с най-силно подушване. Едни от водачите в това отношение са мечките, акулите и слоновете, само че все пак надалеч освен те могат да се похвалят с това.

И измежду птиците има представители с извънредно развито подушване. Ето кои са типовете птици с най-силно подушване.

Птица Киви

Това е една много забавна птица, защото тя не е летяща като множеството типове. Търси храната си във водата, само че и на земята, като това е една от аргументите да има толкоз развити ноздри, които да ѝ оказват помощ да открива по-лесно своята плячка в почвата и под листата, които са опадали.

Албатрос

 Албатросът има мощно развито подушване

Тези птици са същински рекордьори във връзка с силата на обонянието си. Причината в постепенен проект за това е обстоятелството, че те наблюдават големи водни площи, които не могат да обзет физически единствено със зрението си. Обонянието им оказва помощ да намерят храната си.

Лешояд

Както може би доста от вас знаят, лешоядите са хищни птици. За да ловуват плячката си, те би трябвало да имат освен доста положително зрение, само че и чудесно развито подушване. Именно по тази причина те също влизат в класацията с птиците с най-развито подушване, които могат да усещат от голямо разстояние своята плячка.

Бухал

Тези птици на нощни и заради това от еволюционна позиция е належащо да имат чудесно нощно зрение и подушване, с цел да могат да намират храната си, макар цялостният мрак.

Орел

 Орелът е измежду птиците с най-силно подушване

Подобно на лешоядите, те също са едни от най-хубавите хищници на земята. Именно мощното им подушване им оказва помощ да се оправят с тази задача толкоз добре и да съумяват да усетят плячката си даже от голямо разстояние.

Пеликани

Те са много необикновени и забавни птици, като точно тяхното семейство е най-големият жанр водни птици. За тях е присъщ освен дългият клюн и огромният джоб, който се намира под него, само че и извънредно развитото им подушване.

Пуйки

Тези птици са родом от Америка, като присъщото за тях е огромният придатък, който се намира под клюна им. Те са и едни от най-едрите птици на планетата. Заедно с това са и едни от птиците с най-силно развито подушване. Характерно за тях е и това, че мъжките са много по-големи и цветни от женските.

Разбира се, че и другите животни имат положително подушване, само че несъмнено точно тези са водещи в класацията. Както всеки един морфологичен белег, по този начин и този има своето еволюционно значение и им оказва помощ по-лесно да ловуват и да откриват плячката си.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР