Животните се нуждаят от нашите грижи и помощ. Те винаги

...
Животните се нуждаят от нашите грижи и помощ. Те винаги
Коментари Харесай

Слонове-меломани, които плачат от музиката на пиано (видео)

Животните се нуждаят от нашите грижи и помощ. Те постоянно остават признателни и изпитват добрина повече от хората.

Англичанинът Пол Бартън, който е посветил живота си на рисуването и свиренето на пиано, осъзнава това след пътешестване до Тайланд. Най-вече той се влюбил в слоновете и тези азиатски колоси трансформират живота му.

Пол желал да си отдъхне в горещата страна 3 месеца, само че имал шанса да срещне бъдещата си брачна половинка Хван тук.

Момичето рисува картини, изобразяващи природата и е деятел на придвижването за права на животните. Тя посветила бъдещия си брачен партньор в своите ползи, а той се запалил от нейните положителни планове. Решил да стане деятел на придвижването за правата на животните и вечно остава в страната.

Огромни, само че беззащитни

Пол научава, че от 1975 до 1986 година тайландските индустриалци обезлесяват цели плантации. Тиково дърво се търси по целия свят и никой не се замислял къде ще живеят животните. Междувременно местообитанията и снабдяването с храна понижават, а слоновете също така са експлоатирани за превозване на трупи. Те получавали пострадвания, осакатявания и постоянно загивали пред очите на експлоататорите.

Концерт за слонове

В допълнение към тежкия физически труд, слоновете са подложени на жестоки тренировки, публично наречени Phajaan. От шестмесечна възраст те са подложени на премеждия благодарение на ножове и куки. Собствениците и дресьорите смятат, че колкото по-болезнено е възпитанието за слона, толкоз по-бързо духът на великана ще се пречупи и той ще се подчини. Тази тактичност се съблюдава тук от десетилетия, единствено че не всички слонове оцеляват до момента в който пораснат, а добре възпитаните от тях постоянно стават агресори.

През 1989 година дърводобивните предприятия стопират да работят, слоновете по това време към този момент са останали без заслон и храна. Тогава борците за правата на животните се намесват.

С поддръжката на меценати те стартират да основават специфични резервати, където слоновете и другите животни да могат да се открият, с цел да продължат спокоен и живот.

Пол Бъртън стартира да посещава една от тези територии. Общувайки със слоновете, той бил шокиран от тяхната сензитивност и емоционалност. Мъжът желал да прекарва повече време измежду горските колоси и основал специфична музикална стратегия, наречена „ Музика за слонове “.

Слоновете неподвижно слушат сонати, като от време на време движат ушите и хобота си „ в такт с музиката “

Най-внимателните слушатели

Пол решил да постави пиано тъкмо в резервата, с цел да свири класика за слонове. Идеята е изпълнена и скоро музиката стартира да звучи в Elephants World. Първият слушател била сляпата слоница Плара.

Тя, без да подозира нищо, събирала трева с хобота си. Когато звуците на симфонията стигнала до огромните й уши, Плара заледен с куп зеленина в устата и останала неподвижна до последния акомпанимент.

По-късно слоновете Дебюси и Амфан се включили към слушането на сонети и симфонии. Те, изтощени от компликациите на жестокия слонски живот, съвсем слепи, слушали музика, без да се движат, единствено от време на време потрепвали ушите си. Очите на Дебюси се изпълнили със сълзи от Лунна светлина. Тази невероятна панорама може да се види в YouTube.

Случаят на Бартън е единствено дребна част от това, което хората могат да създадат, с цел да възстановят хармонията в душата на слоновете. Виждали са скърби, изпитвали са доста болежка, тъй че имат право да знаят, че животът може да бъде прелестен.

Ето един от концертите за слонове:


Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР