Живели в една къща, съвсем близо до блатото, трима братя

...
Живели в една къща, съвсем близо до блатото, трима братя
Коментари Харесай

Ако искаш добро, мисли добро

Живели в една къща, напълно покрай блатото, трима братя дружно със своя остарял татко. А нали всеки знае, че да се живее до тресавище е неприятно! От него единствено щета и никаква изгода.

Ето че пристигнало време бащата да почине. Извикал той своите синове и им споделил:

- Слушайте, рожби мои. Трябва да се махнете от това място. Само беди и заболявания ни носи блатото. Постройте си къща някъде на планинския скат и тогава ще заживеете като хората, само че преди да почнете работа, посъветвайте се с мъдрия дъртак, който живее в гората.

Времето минавало и братята виждали, че татко им бил прав. Трябвало да се махнат от блатото. Уговорили се и решили най-големият брат да отиде в гората при мъдрия дъртак за съвет:

- Какво да създадем? Лошо ли ще сторим, в случай че се махнем от блатото и си построим къща на планинския скат?

- Лошо – отвърнал старецът без да оставя работата, с която бил ангажиран.

Най-големият брат престанал да го разпитва повече и си тръгнал с наведена глава.

Като се върнал в къщи, предал на братята си отговора на стареца.

- Но ти не му ли описа за нашите несгоди? – възкликнал междинния брат. – Ще взема аз да отида при стареца и да му обясня по какъв начин живеем… – и той отишъл в гората.

- Кажи, уважаеми – обърнал се той към стареца, – какво да вършим? Нямаме сили да живеем повече до блатото. Бедите и заболяванията ни изтезаха – и с паника попитал: – Как мислиш, коства ли си да се махнем оттова? Лошо ли ще бъде да си построим къща на планинския скат?

- Лошо ще бъде – отвърнал още веднъж старецът.

Върнал се и междинният брат в къщи наскърбен. Изслушали го братята му.

- Е, какво пък – радостно споделил най-малкият брат, – в този момент, наподобява, е мой ред да ходя при стареца.

И тръгнал за гората.

Като стигнал при стареца, поклонил му се ниско, приседнал на един дънер и споделил:

- О, мъдри дребосъче! Умирайки, нашият татко ни заръча да се махнем от блатото, където ни мъчат заболявания и беди. Нали ще бъде добре, в случай че си построим къща на планинския скат? Какво ще ни посъветваш?

- Ще бъде доста добре, сине мой! – отвърнал старецът.

На най-малкият брат сякаш му пораснали крила от наслада, той благодарил на стареца и хукнал към къщи, където с неспокойствие го очаквали братята.

- Братлета! – извикал най-младият. -Мъдрият дъртак сподели, че ще бъде доста добре, в случай че си построим къща на планинския скат.

А братята зинали от удивление:

- Как по този начин? – по едно и също време го попитали те. - Той какво, подиграва ли ни се?

Хукнали и тримата към гората.

- О, мъдри дребосъче! – споделил най-големият брат. – Ти какво, смешка ли си правиш с нас? Защо на мен и на междинния ми брат сподели, че е неприятно да строим къща на планинския скат, а на най-малкия ни брат си споделил, че е добре?

- Не съм и мислил да ви се майтапя – отвърнал старецът. – Вие ме попитахте: „ Лошо ли ще бъде, в случай че си построим къща на планинския скат? “ А най-малкият ви брат сподели по този начин: „ Нали ще бъде добре, в случай че си построим къща на планинския скат? “ И аз му отвърнах по този начин, тъй като той стартира с положителното, а вие с неприятното. А белким може да ти спори работата, в случай че я започнеш със боязън, мислейки за неприятното? За положителното би трябвало да се мисли! – добавил старецът.

Благодарили му братята и отишли и тримата дружно да строят къщата.

Албанска национална приказка

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР