Живеем в техническа среда, в която не можем да избягаме

...
Живеем в техническа среда, в която не можем да избягаме
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Отричането от машинното гласуване ни връща в Средновековието

" Живеем в техническа среда, в която не можем да избягаме от машините и всеки опит да го създадем мирише на Средновековие “.

Това съобщи зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов пред bTV.

Едни избори имат смисъл и значение тогава, когато хората имат вяра в тяхната орис. Ако има съмнение, тогава по-добре да сменим технологията, акцентира той.

Според Томов от основните преимущества на машинното гласоподаване е да се избегне субективният фактор при броенето на гласовете.

„ Имаме обаче и при гласоподаване с бюлетини средства, с които да понижим тези опасности. В Народното събрание беше отхвърлено да създадем преброителни центрове, да изнесем броенето отвън секционните комисии. Не бива да забравяме, че ние слагаме в доста тежко състояние секционните комисии, които правят тази активност след 14 часа работа и различен вид, който при относително дребните секции в България е допустимо да съкратим продължителността на изборния ден “, добави той.

По думите му е належащо публично разискване на Изборния кодекс.

Той разяснява и че недействителните бюлетини са по-голям проблем от подправените у нас.

„ Трябва да се стараем да се оправим с недъзите, макар че над 90% изборите протичат почтено “, сподели представителят на ЦИК и добави, че недействителните бюлетини са голям проблем, тъй като процентът им е висок.

„ Не споделям, че няма изборни измами, само че въздействието на тези хитрини върху крайния резултат не е толкоз огромно “, сподели Томов и обърна внимание, че в множеството случаи поправените протоколи са в следствие да се отстранят неточности при калкулации.

Според него част от текстовете в Изборния кодекс имат потребност от несъгласие.

Сред тях е признатата смяна за отхвърли от сравняването на резултатите от преброяване на разписките със наличието на протоколите.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР