Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме

...
Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме
Коментари Харесай

Вижте тези важни неща, които не знаете за етикетите със срок на годност върху храните

Живеем в свят, в който изкуственото доминира. Онова, което консумираме обаче, даже когато съблюдаваме здравословен хранителен режим, не всеки път се оказва потребно за нас. Освен че ни бърка в джоба, постоянно ни бърка и в здравето! Днес обръщаме особено внимание на една тематика, която изключително напоследък набира сериозна скорост – тази за храните с изминал период на валидност. Знаем ли въобще какво значи тази информация върху етикетите на стоките и по-точно – защо ни осведомява? И дали не се оказва, че всяка година се изхвърлят тонове годна за консумация храна...
Оказва се, че хранителното отравяне е тъкмо толкоз обезпокоителен факт, колкото и пилеенето на храна. Затова преди да изхвърлите даден артикул, чийто период на валидност е изминал, помислете още един път.
Датата върху опаковката не всеки път значи периода, в който е безвредно да консумирате даден артикул. Ето за какво всеобщото бъркане на понятията „ най-хубаво до” и „ годно до”, води до изхвърлянето на купища храна, годна за консумация. Такива данни се показват в отчет на Националния съвет за отбрана на естествените запаси в Съединени американски щати (NRDC) и специалисти по законите за храните от Харвардския университет.

Гледайте и надписа, освен датата
Установено е, че всяка година процентът на храната, която се изхвърля, без да се употребява, поради периодите върху опаковките, нараства доста. Затова е добре да знаете разликата в надписите на етикетите. „ Най-добро до” в действителност значи докога хранителният артикул е кадърен за ястие. Това не се отнася нито до риска от хранителни отравяния, нито до възможни инфекции, алармира само за интервала, в който даден артикул е най-свеж и първокласен. За храните, които не се държат в хладилника пък, приключването на маркирания период може въобще да не се отрази върху качеството и усета.
Някои храни обаче в действителност имат „ период на годност”. И това конкретизиране се слага върху изключително нетрайни храни – да вземем за пример прясна риба, прясно месо и други. Спазвайте този период и инструкциите за предпазване, тъй като потреблението на сходни артикули след приключването му може да докара до хранителни инфекции. Правилото, което важи в множеството случаи, е следното: в случай че датата, маркирана върху опаковката, е предходна, отворете и проверете по какъв начин наподобява на тип, аромат и усет. И тогава преценете дали да изхвърлите продукта.

Доматите са годни и смачкани
Този апетитен зарзават нормално не идва с документ за период на валидност, само че доста хора изхвърлят домати даже единствено в случай че са смачкани. За разлика от други зеленчуци доматите стават по-вкусни, в случай че стоят малко по-дълго. Дори и в случай че вътрешността им потъмнява, те остават годни за консумация, единствено би трябвало да се обелят. Доматите са рискови за здравето, в случай че на повърхността им се появи плесен, в случай че са станали воднисти или миришат на алкохол.

Филетата от прясна риба са свежи седмици
Филетата от прясна риба, като сьомга или риба звук, могат да останат свежи в продължение на седмици, откакто се опаковат, при изискване че се съхраняват в хладилника. По това време могат да се ядат, само че няма да има толкоз добър усет. Пресните риби от време на време пътуват две до три седмици след улова, тъй че, когато се купуват, би трябвало да се обърне особено внимание. Бялата риба би трябвало да има транспарантна и блестяща кожа – тя е без аромат и е твърда, в случай че се натисне. Ако усетите аромат обаче, сходен на амоняк, не я купувайте, тъй като миризмата идва от разграждането на киселините в месото. Най-лошата риба има зеленикав тип и е рискова за здравето.

Забравете за сладоледа след приключване на периода на валидност
Дори и в случай че се съхранява във фризера, сладоледът има къс живот, тъй като има висок дял на мазнини, които елементарно се скапват. Три месеца след приключването на периода ще загуби целия мирис, а най-добре е да не се яде, откакто му мине срокът. Разваленият сладолед пък може да разпознаете по тъмния цвят и киселия усет.

Със остарели пастети и салами можете да се отровите
При фабрично обработеното месо рационално е строго да се придържате към периода на валидност, тъй като в противоположен случай може да се стигне до отравяне. При обработката месото е изложено на бактерии е-коли и листерия, а инфектираното месо може да се разпознае по тъмните елементи. Ако повърхността на саламите е лепкава, вместо гладка и лъскава, или е в по-тъмен цвят, най-добре е да ги изхвърлите.

Яжте умерено кисело мляко, само че единствено в случай че не е отваряно
Този млечен артикул може да се яде дълго откакто изтече срокът на валидност, само че единствено в случай че не е бил отворен. В процеса на ферментация млякото се стабилизира, по този начин може дълго да издържи, само че въпреки всичко би трябвало да се изхвърли на първата поява на плесен, който при киселото мляко може да се прояви във всички цветове.

Здрави яйца се съхраняват в ледник от 3 до 5 седмици
Цели и здрави яйца могат да стоят в ледник от три до пет седмици, пресни жълтъци от два до четири дни, а твърдо сварени яйца до една седмица. Яйца може да се съхраняват във фризер до една година. Яйцата поставяйте в студената част от хладилника, не на вратата. А другояче – с цел да тествате яйцето, поставете го в купа с вода. Ако изплува на повърхността, изхвърлете го, в случай че потъне, можете да го ядете.

Брашно и подправки
Прахообразни подправки като чили на прахуляк и черен пипер можете да употребявате до шест месеца след приключване на периода на валидност, в случай че на тях е посочено, че са пастьоризирани с пара или са третирани за да се убият всички микроби и гъбички. Микроскопични организми живеят в сухи храни като брашното и подправките. Те мъчно могат да се видят с невъоръжено око, само че могат да се следят дребни черни точки при слагането на брашното и подправки в храната. Ако видите, хвърлете храните.

Опасно е да се яде пиле с изминал период над 3 дни
За разлика от рибата пилешкото се скапва доста бързо. Ако усетите неприятна миризма, измийте месото с течаща вода и още веднъж го помиришете. Ако продължава да има миризма, изхвърлете го. Като цяло е рисково да се яде пиле три дни след приключването на периода заради опцията от болест със салмонела и други сходни бактерии.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР