Житна и зърнена реколта 2020 година по принцип ще бъде

...
Житна и зърнена реколта 2020 година по принцип ще бъде
Коментари Харесай

Експерт: Житната и зърнената реколта 2020 година ще бъде по-малка

Житна и зърнена годишна продукция 2020 година по принцип ще бъде по-малка. Това сподели ръководителят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева в изявление за Агенция „ Фокус “ за пазара на зърнени първични материали.
„ Текущите прогнози за добива на пшеница от новата годишна продукция демонстрират, че ще има известно понижение. Прогнозата за България е 4,93 тона на хектар рандеман. При това състояние ще е по-нисък от предходния и диапазонът ще бъде сред -3 и -10 %. Общото произвеждане за България все още не се чака да надмине 5,9 милиона тона. Миналата година беше към 6, 5 милиона тона “, добави Кукушева.
По думите ѝ към този момент се разяснява от интернационалните наблюдаващи, че житна и зърнена годишна продукция 2020 година по принцип ще бъде по-малка.
„ Очакваме, че цената на суровината ще бъде друга. Към момента цената на суровината на хлебната пшеница е към 330 лв. без Данък добавена стойност на звук по цени на стокова борса. Това не са нормални цени за този стадий на годината. Не забравяйте, че ние се намираме на към месец и половина време от беритба. Така че засушаването е реалност, само че актуалните превалявания се надяваме да спасят добивите на България “, добави тя.
„ Факт е и още нещо. Пролетниците сега имат едно предстоящо нарастване с оглед по-добрата цена, която се следи в последните няколко години. Увеличени са и площите със слънчоглед по отношение на миналата година, което също е една трайна наклонност. Освен това съмнението в цените на зърнените култури е обвързвано и с несигурността по повод от една страна на новата годишна продукция като количество, въпреки това с икономическата аргументация в света, поради Коронавирус – 19 “, добави Кукушева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР