Жителите на Първенец се събират, за да изразят своята негативна

...
Жителите на Първенец се събират, за да изразят своята негативна
Коментари Харесай

Жителите на Първенец казват „Не” на кариера край селото

Жителите на Първенец се събират, с цел да изразят своята отрицателна позиция по отношение на капиталовото желание за създаване на кариера за рандеман на пясък и дребни чакъли в региона. В селото през днешния ден ще се организира публично разискване и поръчка за наличие към този момент са дали десетки локални.Събитието е планувано за 18 часа в читалище „ Съзнание ”.
Прочетете още
Първенчани са изрично срещу построяването на кариера край селото, като за това получиха и поддръжка от кмета на Община „ Родопи ” Павел Михайлов. Официална позиция беше подкрепена с обща декларация, подписана от общинските съветници на Общински съвет „ Родопи “.

Жителите на Първенец са подкрепени и от хората от селата Марково, Златитрап, Брестовица и пловдивските квартали Коматево и Прослав, а  при положение, че бъде дадена зелена светлина  на кариерата са подготвени на митинг.

Инвестиционното желание е на компания " Толи ". Вече няколко години вложителят не се отхвърля от желанието си, макар недоволството на локалните.

Разрешение за изследване на зоната има издадено още през 2011 година, а от няколко години притежателят на компанията упорства за отдаване на концесия за кариера със период от 35 години.

От инициативния комитет против кариерата, декларират, че едно такова извличане на инертни материали ще промени живота освен на хората в селото, само че и на целия регион.

„ Стотици тежкотоварни камиони ще излизат на околовръстното шосе, обслужвайки кариерата, което ще усили трафика и ще унищожи още повече инфраструктурата.  В ИН е разказано, че няма да се употребява водата от река Първенецка, която е на 10 м. от обекта, само че кой ще управлява това?! Не е разказано и с какво ще се запълни тази дупка от 210 дка откакто срокът на употреба изтече. Първенец ново бунище не желае!!! Инвеститорът декларира, че ще употребява лични сондажи, с цел да оросява баластрата при нейното извличане, с цел да не се запрашава над допустимите правила, само че в това време декларира, че копаенето им няма да доближава до подпочвените води. Едното не може без другото. Убедени сме, че отново никой няма да управлява и този развой.Финият прахуляк, който ще бълва тази кариера всекидневно ще го дишаме ние и децата ни най-малко 35 години. Той ще бъде гибелен както за трайните насаждения и посеви, по този начин и за пчеларството в целия регион. От всички нас зависи бъдещето на децата ни! Заповядайте на публичното разискване през днешния ден ”, молят от комитета.

В отчета на компанията вложител са заложени два маршрута за прекосяване на камионите с неподвижен материал – през Брестовица и Златитрап.

„ За хората от Първенец, построяването на кариера крие редица опасности, а най-често задаваните въпроси са свързани с риск за здравето. За следващ път декларирам безапелационната си позиция, че действия по рандеман на инертни материали ще повлияят отрицателно върху поминъка на популацията, ще отхвърлен вложители и ще попречат на развиването на общината за жилищно строителство, културен и винен туризъм, както и като аграрни регион. Освен това в концесионната повърхност попадат общински парцели, както и частни парцели с трайни насаждения ”, споделя Павел Михайлов.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР