Жители съобщават за сухопътни сражения в няколко квартала на Хартум

...
Жители съобщават за сухопътни сражения в няколко квартала на Хартум
Коментари Харесай

Силни експлозии разтърсват суданската столица Хартум

Жители оповестяват за сухопътни сражения в няколко квартала на Хартум сред армията и паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП), както и за яростни престрелки в северната част на Омдурман и в източната част на Бахри - два прилежащи града, които река Нил отделя от Хартум. Армията обстрелва от през вчерашния ден цели и в трите града, пробвайки се да прогони Съюз на българските писатели, които са поели контрола над огромни жилищни региони и стратегически обекти от началото на спора, избухнал на 15 април.

От края на предходната седмица делегации на двете воюващи страни водят договаряния, спонсорирани от Съединени американски щати и Саудитска Арабия, в саудитския град Джеда на Червено море. До момента обаче няма известия за реализиране на дипломатически пробив.

Конфликтът провокира филантропична рецесия в третата по величина африканска страна, като разсели над 700 000 души в страната и принуди 150 000 да избягат в прилежащи страни. Той провокира и безредици в западния судански регион Дарфур. До момента е доказана гибелта на към 750 души, а 5000 са ранени.

Преговорите сред враждуващите фракции имат за цел да обезпечат действително помирение и да разрешат достъп на филантропични служащи и доставки, откакто многократните изказвания за преустановяване на огъня не доведоха до прекъсване на сраженията. Милиони са в капан в домовете си, без електричество, вода и с съвсем изчерпани хранителни ресурси.

Конфликтите не са нещо ново за Судан - страна, която се намира на стратегически кръстопът сред Египет, Саудитска Арабия, Етиопия и нестабилния район Сахел. В множеството случаи преди обаче боевете са се разразявали в отдалечени региони, до момента в който в този момент те водят в Хартум, един от най-големите градове в Африка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР