Жители на родопското село Црънча работят в чужбина. След кризата

...
Жители на родопското село Црънча работят в чужбина. След кризата
Коментари Харесай

Гурбетчии от Родопите изкараха карантината и пак заминаха за чужбина

Жители на родопското село Црънча работят в чужбина. След рецесията те се прибраха в България, само че в този момент се оказва, че са решили да отидат още веднъж в страните, в които работят - Англия, Германия...

" Във Англия имаме 74 индивида, които към този момент са отпътували, 35 са в Германия, в Гърция - 6, в Нидерландия - 7. Върнаха се от Германия, изкараха карантината и всички отново отпътуваха. 18-20 индивида до края на май ще тръгнат за Англия ", изясни кметът на с. Црънча Недко Хаджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него всеки се тормози за здравето си, само че решението на хората е чисто икономическо. Кметът изясни, че хората са се потвърдили на работните си места там и са получили предложения да заминат да работят.

" Всеки се тормози за препитанието на фамилията, на децата, и хората си потеглиха. Те са в селскостопански региони, не са в огромните градове, където има пикове. Те са повече по полетата ", добави Хаджиев.

" Тук под карантина имаше 24 индивида, изтекоха им периодите, още шестима има под карантина. Не е имало признаци до този миг, нямаме инфектирани, естествен е животът тук ", сподели още кметът на Црънча.

От думите на кмета стана ясно, че в Црънча и близките села тютюнопроизводството е основният занаят, само че сега единствено едно семейство сее тютюн. Причините са изкупните цени невключването на тютюнопроизводството в европейските дотации и други. Печалбата на хората е едвам 3-4 хиляди лв. за тежкия труд, който поставят през целия сезон и това е повода да се откажат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР