Жители на Перник протестираха с жълти жилетки заради водната криза.

...
Жители на Перник протестираха с жълти жилетки заради водната криза.
Коментари Харесай

Перничани заплашиха да сурвакат София

Жители на Перник стачкуваха с жълти жилетки поради водната рецесия. Перничани желаеха присъди и заплашиха да докарат сурвакарите в София
Гражданите излязоха по основната улица в града с възгласи " Искаме вода! " и " Оставка ". Те се помолиха обществено за дъжд и сняг, тъй като съгласно тях няма различен излаз от филантропичната рецесия.

Участниците в гражданското шествие желаеха оставките на министрите на районното развиване и на околната среда и водите Петя Аврамова и Нено Димова. Те упорстват някогашният кмет Вяра Церовска (ГЕРБ) да бъде подведена под правосъдна отговорност.

Организаторите на митинга се заканиха да го повторят и в София.

" Нека пренесем нашата сурва на жълтите павета ", сподели Камелия Радева, уредник на митинга, пред БНР.

Перничани упорстват и за мораториум върху нарастването на цената на водата.

Протестът е подсилен и от поданици на прилежащите селища. От 18 ноември градът и близките обитаеми места, захранващи се от язовир " Студена ", са на воден режим, а на 21 декември бе оповестено и бедствено състояние.

Властта пък към този момент разгласи, че ще подмени 70 километра от водопроводната мрежа на територията на града. В построяването ѝ ще бъдат вложени близо 20 млн. лв..

След съвещание на спешния щаб в града министърът на стопанската система Емил

Караниколов и зам.министърът на районното развиване Николай Нанков оповестиха, че стартира незабавен ремонт и на пречиствателната станция в Перник, тъй като сега тя не е способна да пречиства мътната вода от язовир " Студена ".

Освен това през идващите дни стартира градежът на второто трасе на водопровода – клон 2, което ще бъде дълго 1 км и ще коства на страната към 2.2 млн. лв..

Ще се работи и по обезпечаването на спомагателни притоци в язовир " Студена " в това число ще се вади вода и от пещерите.

Караниколов заяви, че са обезпечени огромни количества минерална вода, които да задоволят потребностите на жителите, доставките са от компании и общини в страната.

По-късно кметът на града Станислав Владимиров написа във Facebook: " Перничани, това което желая е ПЪЛНА замяна на водопровода на град Перник. Трябва да сменим един път вечно тези прогнили тръби, от които пием вода (малкото, която не изтича по улиците). Ще употребявам водната рецесия, с цел да свършим това МНОГО ВАЖНО И ГОЛЯМО нещо за Перник. Стискайте палци! Засега договарянията с държавното управление вървят добре. Срещам схващане от премиера за този МЕГА ПРОЕКТ за Перник. Горе главата!Трудно е за всички ни! Нека рецесията ни направи още по-задружни и излезем от нея по-силни от всеки път ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР