Жители на област Варна с ниски доходи ще имат възможност

...
Жители на област Варна с ниски доходи ще имат възможност
Коментари Харесай

Мобилни адвокати консултират безплатно социално слаби във Варненско

Жители на област Варна с ниски приходи ще имат опция да получат безвъзмездна правна помощ на място в обитаемоте места, в които живеят. Консултациите се дават от мобилни екипи, включващи юрист и ромски посредник, оповестяват от Областния информативен център - Варна. Те се правят по план на Националното бюро за правна помощ, финансиран от Норвежкия финансов механизъм.

Целта е да се разгърне системата за юридическа помощ към повече жители от уязвими групи, като главният фокус е върху жертви на домашно принуждение, деца в риск и представители на ромската общественост, в това число живеещи в отдалечени и изолирани селски региони. Освен в Област Варна, планът се извършва на територията на Стара Загора и Велико Търново. Общата му стойност е 1 466 872 лева

За Варненска област са ангажирани 10 юристи, които ще обикалят всички общини и ще организират срещи с искащи да получат юридически съвет. Със съдействието на кметовете ще се изготвят описи и график на визитите. Условието е търсещият правна помощ да има приходи под прага на беднотия, което заявява авансово.

До момента на терен са извършени съвещания в Игнатиево, Тополи и Ветрино.

Най-често хората се обръщат към юристите за разрешаване на фамилни проблеми - двойки без брак спорят за наставнически права или не знаят по какъв начин да получат прехрана. Търсят се препоръки за легализиране на къщи в ромските махали, както и за неплатени здравни осигуровки и заеми.

Идеята е след анализиране на юридическите проблеми по места да бъде основан механизъм за помощ. Изпълнението на плана ще продължи до февруари 2023 година, допълват от Областния информативен център-Варна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР