Жители на квартали по поречието на р. Искър се събраха

...
Жители на квартали по поречието на р. Искър се събраха
Коментари Харесай

Протест в софийския квартал Абдовица заради санитарна сеч край река Искър

Жители на квартали по поречието на р. Искър се събраха тази заран на митинг против непозволената, съгласно тях, санитарна сеч край реката. Протестиращите блокираха за към 15 минути пътя от индустриалната зона на кв. „ Дружба “ към кв. „ Абдовица “. Притесненията на жителите в региона са, че при по-обилен дъжд може да прелее река Искър и да наводни покрайнините.

София

Въпреки че сечта е оповестена от горското дружество като санитарна, живеещите в квартал " Абдовица " настояват, че се секат здрави, а не заболели дървета и че количеството на изнасяния дървен материал е по-голямо от описаното в документите.

Сечището обхващаща 93 дка повърхност, намиращи се от кв. „ Димитър Миленков " до Аерогара-София, както и „ Големият парк " на кв. „ Абдовица " и село Бусманци. Според хората обаче тополите са здрави и не би трябвало да се секат, тъй като пречистват въздуха.
Питаме кой, по кое време позволи да се режат тези дървета, кой направи еко оценка, и кой ни подсигурява, че въпросните фиданки, които ще се засадят, ще се заловен.Тези дървета са по поречието на река Искър и също по този начин се тормозим да не стане мочурлива зона.
Причината за изсичането на дърветата съгласно Държавното горско стопанство е, че те са тополи на повече от 50 години и инспекцията е посочила, че са рискови.
Цветан Динев, заместник-директор на " Държавно горско стопанство София ", МЗХГ: То се вижда по пъновете на дърветата, част от тях са изпод с гнилотии, има и гъбни набези от вредители и инсекти. Просто сме изчакали прекомерно доста тази просвета и е трябвало да я отсечем много по-рано.Ангел Беличенов - основен специалист в " Югозападно държавно дружество ", МЗХГ: След като завърши сечта горското стопанство има ангажимент да залеси още веднъж територията. Това ще се случи най-рано на пролет, в случай че е допустимо или есента.
От Югозападното държавно дружество са предложили на дирекция " Зелена система " на Столичната община да се изготви общ план за парково озеленяване, по който да бъде възобновена освободената повърхност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР