Жители на две села бяха евакуирани в четвъртък. Пред БНТ

...
Жители на две села бяха евакуирани в четвъртък. Пред БНТ
Коментари Харесай

В Момента: Бедствено Положение В Цяла Българска Община! Всеки Момент Язовирът Може Да Избие! Ето Какво Се Случва!

Жители на две села бяха евакуирани в четвъртък. Пред Българска национална телевизия една от евакуираните дами сподели, че в 4 часа през нощта са се върнали в дома си, тъй като е станало студено в дома, където са били приютени, а брачният партньор й е неработоспособен.

През 2014 година водата е заляла дома на това семейство, отнесла е цялата мебелировка на първия етаж на дома им. На втория етаж има заплаха от скъсване на язовира и съответните управляващи не разрешават на хората да живеят там. През 2016 година също е имало евакуация.

" Какво значи евакуация? ", запита дамата и отговори: " Вземи си чантичката с багажа и бегай, оставяй всичко ".

За намаление равнището на водата се работи се с помпи и сифонни системи на място.

Кметът на село Бързия Тихомир Тихонов, от където бяха евакуирани хора съобщи пред публичната телевизия, че хората не са спали умерено.

Хората наблюдават равнището на водата - всякога, когато вали изобилен дъжд, те са съветвани да бягат, тъй като стената на язовир " Рогозен " може да се скъса. Ако всичко е обикновено в язовира няма да има подобен стрес, сподели друга от евакуираните дами.

Хидроинженер съобщи, язовирът е проверяван през 4-5 месеца. За неизпълнените наставления са съставяни актове. Основният проблем е аварирал преливник преди две години. Има направен план, притежателят би трябвало да обезпечи средства за ремонт, стана ясно от думите му.

По информация на Нова телевизия язовирът е общински. През 2016 година той е бил ремонтиран със 100 хиляди лв..

Припомняме, в четвъртък бяха евакуирани хората от селата Ботево и Бързина поради заплаха от преливането на язовир " Рогозен ". Язовирът е последната точка от каскада с 15 водоема, водосбор за област Враца.

Нивата на реките в цялата страна са нараснали. Най-значително е покачването в северната част на България - на реките Огоста, Скът и Янтра. От Регионалното министерство и от " Напоителни системи " твърдят, че обстановката е под надзор и директна заплаха за обитаемоте места няма.

14 язовира в страната са с равнище над 90% от своя воден размер, стана ясно в четвъртък.

В сряда министрите Нено Димов и Румен Порожанов инспектираха язовир " Тича ", кот където също бе превантивно изпускана вода.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР