Жители на 11 села в старозагорско заплашват с блокада на

...
Жители на 11 села в старозагорско заплашват с блокада на
Коментари Харесай

Кариера за варовик вдига на протест 11 старозагорски села

Жители на 11 села в старозагорско заплашват с обсада на пътища поради строителството на кариера за варовик. Тя се намира в местността Кереч Търла в землището на три села – Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви.

Според оценката за влияние на околната среда, дълбочината на рандеман на инертни материали ще е 60 метра, на повърхност от близо 800 декара. Кметът на Едрево Динко Дедев е безапелационен: „ Това става два пъти по-голям проход от Хаинбоаз, трансформира се и климат, и безусловно всичко.

От инициативния комитет показват и че дневно ще минават по минимум 10-15 камиона с по десетки тонове товар.
Снимка: bTV
Само на 2 километра от местността Кереч Търла е кариерата в село Братя Кунчеви. По закон, в землището на едно обитаемо място, не може да има две кариери. Но в писмен отговор от Министерството на околната среда и водите излиза наяве, че съществуващата към този момент кариера не е отразена.

„ Ние знаем какво значи взривни действия, тъй като сме го изпитали на гърба си. Втора кариера в Братя Кунчеви ще ни бъде прекомерно много”, безапелационен е кметът Георги Георгиев.

Местността, където ще е новата кариера, е и вододайната зона на 2 села. Според разрешителното, за изкопните работи ще се употребява взривяване. „ Това са карстови извори – един гръм и водата се губи. Ние нямаме друга опция на зареждане, с изключение на тази вода, изворната вода”, акцентира Динко Дедев.

Според разрешителното, 750 декара в местността Кереч Търла ще бъдат употребявани за рандеман на допамит и варовик. Сега на това място има гора. Според разрешителното – тя не е от скъпи дървесни типове.
Снимка: bTV
„ В решението на Оценка на въздействието върху околната среда, което е издадено преди към четири години и половина, не са разисквани негативните мнения – както на община Стара Загора, по този начин и на Община Николаево, по този начин и на Регионална дирекция по горите”, отбелязва секретарят на община Стара Загора Делян Иванов.

Хората упорстват за мораториум върху разрешителното за активността на кариерата и за нова оценка на въздействието върху околната среда, в която да бъде регистрирано и тяхното мнение. В противоположен случай заплашват с обсада на пътища и гражданско непокорство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР