Жители, късметлии, че са живи, докато горски пожари бушуват в Тунис, Алжир

...
Табарка, Тунис – Първо дойде бавно, а след това пожарът
Коментари Харесай

Табарка, Тунис – Първо дойде бавно, а след това пожарът дойде много, много бързо.

За няколко минути, разказва Инес, той е изминал стотици метри. Скоро пламъците се простираха до дърветата, обграждащи удобната вила на нейното семейство в Малула, северен Тунис.

Инес описва как помага на съпруга си Махер да качи двамата им малки синове в колата, преди да се отправи към близкия курортен град Табарка.

Тя го обобщава просто: „хаос“.

Дни наред огънят тлееше в гората близо до Малула, но около обяд в понеделник, когато температурите достигнаха 50 градуса по Целзий (122 Фаренхайта), той се разпространи много бързо.

Махер и други все пак се върнаха в селото, за да помогнат за евакуацията на изоставените, някои от които нямаха достъп до коли или които се бореха с възрастни роднини. Той успя да направи три пътувания, преди пожарът да направи пътя непроходим.

„Жегата беше невероятна“, казва той. Попитан как звучи, той посяга към телефона си и пуска аудиозапис. Шумът не прилича толкова на рев, колкото на вой.

Разрушени домове

По по-голямата част от границата на Тунис с Алжир хората бавно се примиряват с огнените бури, които разкъсаха голяма част от гъстите гори със свирепост, която според тях е безпрецедентна в регион, засегнат от горски пожари.

Преди няколко дни Малула седеше край гъста гора. Телефоните на жителите показват зашеметяващи гледки, стигащи до лазурно море и непокътнато крайбрежие. Сега регионът е домакин на малко, но димящи храсталаци и брутални въгленосиви петна, които лежат изгорени върху сега безплодния пейзаж.

Интензивните летни температури в заговор с безмилостните ветрове оставиха много бездомни и гадаеха какво може да им приготви бъдещето.

Миризмата на дим е навсякъде.

Самир стои сред овъглените останки на това, което преди няколко дни е било негов дом. Около него седят кутии с бебешка храна и малки детски обувки, всички покрити с гъсти черни сажди.

„Огънят дойде много бързо с вятъра“, казва той. „Сякаш някой го беше полял с бензин.“

„Хора, които са на 70 или 80, за първи път виждат това.“

Самир беше наблизо, когато избухна пожарът. „Имаше частици огън“, казва той на френски, описвайки как ветровете пренасят искрите от огъня в дома му, подпалвайки вратите и леглата, преди семейството, включително съпругата, майка му и синовете му, да успеят да си проправят път към колата и Табарка.

Като други, Самир се завърна.

„Войната е по-добра от огъня“, казва той, „Това беше терор.“

В Малула тези, които не можаха да избягат с кола, се спуснаха по дългата криволичеща пътека до залива, за да избягат с лодка.

Мнозина са имали късмет, използвайки дълбоките семейни връзки, които продължават да привличат децата на селото обратно от Европа, за да построят сложни вили близо до по-големите семейства, при които мнозина сега живеят.

Други бяха оставени да спят в училищата, преди да се върнат възможно най-скоро от страх от грабители, които може да се опитат да се възползват от мизерията в града.

В центъра на селото, все още възстановяващо се от настъплението на пламъците, доверието на хората в властите намалява.

Тълпи протестират срещу неуспеха на държавата да възстанови доставките на електричество и вода.

Отгоре се чува повтарящият се нисък гърлен дрон на помощни самолети, които си проправят път от намаляващите водни нива на резервоарите в района до няколкото пожара, които все още горят по границата.

Регионална гореща вълна

Както Алжир, така и Тунис бяха обхванати от безпрецедентна гореща вълна, при която температурите достигнаха 50C (122F) в столицата на Тунис, докато в Алжир бяха регистрирани рекордни температури, откакто горещата вълна настъпи в началото на юли.

В Алжир най-малко 34 души са загинали от пожари, които продължават да горят и тлеят на много места.

В отговор Алжир мобилизира около 8000 пожарникари с допълнителна подкрепа от армията, 10 от които бяха сред загиналите.

В Тунис, след посещение на президента Каис Сайед, беше създадена кризисна клетка, ръководена от министър-председателя на страната Найла Буден, за да координира националния и международния отговор на пожарите.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР