Жител на щата Мичиган години наред подпирал вратата си с

...
Жител на щата Мичиган години наред подпирал вратата си с
Коментари Харесай

Фермер подпирал вратата си с камък, който се оказа метеорит за 100 000 долара

Жител на щата Мичиган години наред подпирал вратата си с камък, който се оказа астероид на стойност 100 хиляди $, съобщи Би Би Си.
Професорът по геология от Централния мичигански университет Мона Сибеску, която първа е разпознала скъпата находка, споделя, че хората непрекъснато носят при нея разнообразни камъни, които считат за изключителни.
"За 18 години нито един път не дадох позитивен отговор. Всеки път споделях изрично не. " - написа тя на уеб страницата на университета.
Но всичко се трансформира, когато й демонстрират 10-килограмов черен камък със странна форма, с който мъж от Мичиган в продължение на 30 години е подпирал входната си врата.
"Веднага разбрах, че този камък е необикновен. " - признава Сибеску.
Анализът демонстрира, че в реалност това е астероид, който е формиран от88.5% желязо и 11.5% никел. И не е просто астероид, а шестият по величина измежду всички, които са откривани в Мичиган.
"Това е най-ценният пример, който в миналото съм държала в ръцете си, както по цената си, по този начин и по научната си стойност ", отбелязва изследователката.
Камъкът е оценен на 100 000 $.
Той е проучен и в института "Смитсониън " във Вашингтон, където удостоверяват изводите на проф. Сибеску.
Притежателят на астероида, който е поискал името му да не се разкрива, споделя, че камъкът се е "приземил " през 30-те години на предишния век. Самият той е станал негов притежател през 1988 година, когато е купил плантация в Едмор.
Още когато е оглеждал парцела, той е забелязал невероятния черен камък пред вратата. В отговор на любознанието му предходният притежател го уверил, че това е астероид, който е част от имуществото, оповестено за продажба. По думите му, камъкът е провокирал немислим звук при рухването си. Още на идната заран фермерът - тогава още дете, и неговият татко намерили мястото, където се е врязал в земята, и изкопали астероида.
Новият притежател в продължение на три десетилетия гледал на него като на нормално парче канара. Но през тази година прочел няколко истории за поданици на Мичиган, които търсят астероиди, а по-късно ги продават преференциално. Тогава се запитал какъв брой ли коства неговият камък.
Обикновено сходни находки се купуват от музеи, частни колекционери или дилъри, които ги препродават.
Сега 10-килограмовият астероид се намира в Централния мичигански университет и чака да му намерят подобаващ дом. Учените са го нарекли Метеорита Едмор.
Вероятно той ще стане благосъстоятелност на "Смитсониън " или на Музея по минералогия в Мейн. Ако договорката се състои, притежателят е заречен да подари 10% от сумата на университета в Мичиган./ news.bg
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР