Жилищното кредитиране бележи ръст с 58% през първите девет месеца

...
Жилищното кредитиране бележи ръст с 58% през първите девет месеца
Коментари Харесай

Скок на жилищното кредитиране с 58%, засилва се интересът към къщите

Жилищното кредитиране бележи растеж с 58% през първите девет месеца на годината по отношение на същия интервал на 2016 година Ипотечният бизнес се развива най-бързо в огромните градове София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора, където нарастването е двуцифрено, а в Благоевград, Добрич и Велико Търново растежът е даже над 100%. Това демонстрира разбор на Пощенска банка.

Данните на финансовата институция сочат, че от началото на годината ползата към жилищното кредитиране нараства с помощта на позитивните стопански индикатори като растеж на Брутният вътрешен продукт, растеж на междинната работна заплата, спад на безработицата. През 2017 година се регистрира и по-активно строителство на жилищни площи. По данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2017 година, спрямо второто тримесечие на 2016 година, издадените разрешителни за градеж на нови жилищни здания са се нараснали с 35.4%. Започнатите нови жилищни здания се усилват с 53%. Продажните цени на парцелите също се повишават в огромните градове. Агенциите за недвижими парцели регистрират, че междинната пазарна цена в София към този момент надвишава 1 000 евро за квадратен метър. От друга страна, изискванията за жилищно финансиране стават все по-изгодни. По данни на Българска народна банка за август 2017 година междинният лихвен % по новите жилищни заеми в лв. се намалява с 0.95 процентни пункта по отношение на август 2016 година и доближава до 3.90%. Рекордно ниските лихви и удобните стопански индикатори оказват позитивен резултат върху търсенето на жилищни заеми.

Експертите на Пощенска банка следят нова наклонност през 2017 година − повишен интерес към кредитирането за покупка на къщи, което е с 48% повече от същия интервал на 2016 година С 26% нараства търсенето на заеми за покупка на жилища в тухлени здания, до момента в който при панелната структура търсенето остава без забележителна смяна. Не се следи изменение в междинния период на претенции заем, който е 22 години. За сметка на това, междинният размер на заема се усилва с 14% и към септември 2017 година доближава 51 000 евро. По-голямата търсена сума за финансиране се дължи най-много на възходящите продажни цени на парцелите през 2017 година При кандидатстване за заем се резервира водещият дял на мъжете, които са 63% по отношение на 37% дами. По отношение на възрастта на кандидатстващите има незначителна разлика сред мъжете, които са приблизително на 38 година, и дамите − приблизително на 40 година Това съответствие се е запазило без смяна по отношение на 2016 година

Очакванията на експертите на банката са позитивната наклонност да продължи и през идващите месеци и търсенето на финансиране даже да нараства. За да отговори на покачвания интерес, Пощенска банка започва специфична самодейност „ Дни на жилищното кредитиране”, която се организира в границите на месец октомври. Само при кандидатстване през октомври клиентите могат се възползват от отлични условия за финансиране с предложения за променлива рента, започваща от 3.45% в лв. и евро и без първични такси. Освен това банката предлага и други преимущества към заема − опция за спомагателни отстъпки, парични бонуси посредством новаторската сметка за заплата „ Супер сметк@” и други Стартът на акцията е съгласуван с настройките на потребителите, които записват пик в търсенето си на жилищни заеми точно в последното тримесечие на годината.

„ Тази нова самодейност следва тактиката ни да слагаме клиентите в центъра на бизнеса. Следим деликатно техните потребности и упования и на тази база вършим обилни вложения в новаторски артикули и услуги, в нови канали за продажба, както и в развиване на цифровото банкиране. Нашата цел е да сме най-динамичната банка и да се развиваме дружно със своите клиенти, с цел да можем във всеки стадий от живота им да предложим подобаващото финансово решение “, разяснява Румен Радушев, шеф ръководство „ Индивидуално банкиране и различни канали “ в Пощенска банка.

„ Дни на жилищното кредитиране” се организира в цялата клонова мрежа на банката, както и във всичките 24 профилирани „ Центрове за жилищно кредитиране “ в София и страната. В тези центрове клиентите могат да получат правилна и изчерпателна информация за всеки стадий от процеса по приемане на жилищен заем − от кандидатстването, попълването на документи, работата с брокери, оценители, нотариуси, до усвояването на заема. Експертите в жилищното кредитиране са разполагаем да изготвят оферта, включваща най-подходящото за самостоятелния клиент решение, както и да го съветват по какъв начин може да получи оптималните преимущества към своя жилищен заем. За хората с динамично всекидневие в огромните градове банката обезпечава и консултация посредством „ Мобилни банкови експерти”, които могат да посетят клиентите в комфортно за тях място и да им спомагат с кандидатстването за заем.

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР