Жилищните пазари в големите градове следват плътно тенденциите в София

...
Жилищните пазари в големите градове следват плътно тенденциите в София
Коментари Харесай

Цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас вече почти се изравняват

Жилищните пазари в огромните градове следват компактно трендовете в София и бележат засилено търсене и лимитирано предложение през първото полугодие на 2022 година, заяви Полина Стойкова, изпълнителен шеф на " Бългериан Пропертис " (Bulgarian Properties), представена в прессъобщение на компанията.

Новото строителство и тук е по-предпочитано от купувачите, като максимален интерес и в трите града притеглят кварталите с по-ниски цени, които сега се развиват интензивно в периферните им зони.

Пловдив

Цените на жилищата в трите най-големи града след София към този момент съвсем се изравняват, откакто Пловдив мина границата от 900 евро/кв.м и съвсем съумя да догони Варна и Бургас със междинна цена от 957 евро/кв.м през второто тримесечие на 2022 година Годишният ритъм на повишаване на цените в Пловдив се форсира от 4-5 на 100 през 2021 година до 10-15 на 100 при започване на тази година, като по този индикатор градът под тепетата се подрежда на второ място след София.

 istock istock
Варна

Варна се подрежда на 3-то място по растеж на цените след София и Пловдив. Морската столица излезе от интервал на по-бавно растящи цени и отбелязва растеж от близо 11 на 100 през второто тримесечие. Средната цена на жилищата във Варна за обсъждания интервал е 971 евро/кв.м. С това тя изпреварва Бургас и се връща на второ място по най-високи цени на жилищата в страната. Друг индикатор, който демонстрира раздвижване на пазара в морската столица, е маркираният растеж в продажбите от 35 на 100 през първото тримесечие и 10,6 на 100 през второто, които са много над междинното за огромните градове според данните, показани от Агенцията по вписванията.

Бургас

Данните на компанията сочат, че през първото тримесечие на 2022 година междинната цена на жилищата в Бургас е 956 евро/кв.м, сходна с тази в Пловдив. Жилищният пазар в Бургас обаче следва да се прегледа в по-големи елементи и по квартали, защото по-бавният напредък на цените има своето пояснение. Спецификите на града са такива, че той пораства главно в посока " Меден рудник ", " Славейков " и " Сарафово ", защото там са наличните терени за ново строителство. В резултат на това, в тези региони, които са с обичайно по-ниски цени, е концентрирано главното търсене и предложение и то господства в междинната цена на града и занижава нейните стойности и надлежно ритъм на напредък.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР