Жените в Иран са задължени да носят забрадки. Но пише

...
Жените в Иран са задължени да носят забрадки. Но пише
Коментари Харесай

Пише ли в Корана, че жената трябва да носи забрадка? Какво е обяснението на моллите

Жените в Иран са задължени да носят забрадки. Но написа ли сходно нещо в Корана? Как моллите изясняват тази насила? Експертката по ислямски науки Аня Пистор-Хатам дава отговор на тези и други въпроси.

Има ли в Корана експлицитен текст за това, че дамите би трябвало да крият косите си?

На няколко места в Корана се приказва за това по какъв начин би трябвало да се обличат дамите. Посочва се да вземем за пример, че дамите би трябвало да употребяват част от облеклото си, с цел да покриват с него деколтето си. Но няма категорично напътствие за това, че би трябвало да покриват косите си, нито пък с какво.

Как в Иран обосновават наложителното носене на кърпа?

Не се единствено моллите в Иран - и доста ислямски духовници, в това число дами, са уверени, че дамите би трябвало да покриват освен главите, само че и цялото тяло. Те се базират на въпросните места в Корана, само че ги интерпретират по този начин, като че ли носенето на кърпа, респективно на друго було, е наложително. Ислямските проповедници в Иран да вземем за пример настояват, че пророкът Мохамед и Коранът предписват дамите да се забулват, с цел да не съблазняват мъжете, което водело до загуба на достойнството и до безпорядък. 

По този въпрос има дълги обичаи, някои от които датират от предислямските времена. В античния Ориент да вземем за пример единствено " уважаваните " дами, т.е. тези с по-висок сан в обществото, са се забулвали. В антична Месопотамия на робините не им е било разрешено да носят було.

Иран е ислямска република. На какво се основава ислямското право?

То се е развивало през доста дълъг интервал от време и продължава да се развива. Ислямското право не е приключен развой, най-общо то стъпва върху четири стълба: първо на Корана; втората основа са дейностите и заръките на Пророка, т.е. сунната; на трето място са изводите по прилика - ще рече, че цитатите в Корана, да вземем за пример за възбраната да се пие вино, се придвижват и върху другите алкохолни напитки; и четвърто - ислямското право разчита на консенсуса сред всички духовници и проповедници на исляма от дадена ера, което ще рече, че те би трябвало да са единни по даден въпрос, а когато не са, би трябвало да употребяват Корана или образеца на Пророка, с цел да стигнат до обща позиция.

Но за какво забулването е толкоз значимо за исляма?

Това е резултат от общото деяние на ислямските наставления, респективно на техните тълкувания, и патриархалните общества, в които ислямът главно се е популяризирал. Така са се предавали визиите за ситуацията на дамите. Затова и тук имаме една комбинация от обичайни, нерелигиозни и религиозни детайли на исляма. Не всичко, което през днешния ден се възприема като мюсюлманско облекло, е безусловно мюсюлманско.

И в някои други религии дамите от време на време носят забрадки, да вземем за пример католическите монахини или православните вярващи. Защо?

Със сигурност това има разнообразни смисли. Една от аргументите е религиозността. В посланията на деятел Павел на едно място той също приказва за това, че дамите би трябвало да покриват главите си. Омъжените еврейски ортодоксални дами постоянно носят перуки или покриват главите си по различен метод. Значението на косата на дамата наподобява надвишава чисто религиозното, излиза отвън религията, която предписва на дамите, или най-малко по този начин се счита, да покриват косите си.

Има обаче огромна разлика сред това дали дамите могат сами да вземат решение дали да се забулят, или вършат това по насила. Тези, които в този момент стачкуват в Иран и хвърлят забрадките си, одобряват забулването като подтисничество. Това се съдържа и в мотото им: жена, живот, независимост.

Протестите в Иран не престават към този момент много дълго. Мислите ли, че иранското управление може да се огъне под уличния напън и да отстрани задължението за носене на забрадки?

Не имам вяра това да се случи, защото забрадката е знак на ислямския метод на живот и на ислямското облекло. По същия метод виждат нещата обаче освен ръководещите там, само че и доста други хора. Ако бъде анулирано наложителното забулване, това ще сложи под въпрос и доста други неща, които са значими за Ислямската република. Не съм изключително огромна оптимистка за изхода от тези митинги - в това число и тъй като това, което виждаме в този момент, е единствено началото на бруталното потушаване на протестната вълна.

Статията е оповестена в
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР