Желязната църква Свети Стефан на брега на Златния рог в

...
Желязната църква Свети Стефан на брега на Златния рог в
Коментари Харесай

Желязната църква в Истанбул отпразнува патронния си празник ...

Желязната черква " Свети Стефан " на брега на Златния рог в Истанбул през вчерашния ден още веднъж събра цариградските българи и доста посетители от България и чужбина, с цел да почетат нейния патрон - свети първомъченик и архидякон Стефан.

 АА

Българската общественост в Истанбул всяка година си дава среща тук, с цел да си пожелаят радостни празници, благополучие и благополучие за новата година.

 

" Българската черква " Свети Стефан " е знак на православието в Турция и всички ние се радваме, когато сме дружно с общността на цариградските българи, с нашите съграждани, с толкоз доста туристи да отбележим този празник, който демонстрира, че българските обичаи са живи, те се пазят, съхраняват се и не престават ", споделя Васил Вълчев - общоприет консул Истанбул.

 АА

В храма бе отслужена света литургия, която продължи близо три часа и бе доста тържествена.

 

Службата се изнесе от свещеник Поликарп, викарий на българския патриарх Неофит, представителя на Вселенската патриаршия митрополит Максим и свещеникът на българските църкви в Истанбул архимандрит Харалампи Ничев.

 АА

Църковният хор на общността на българите в Истанбул извърши църковни песни.

Сред гостите на патронния празник бяха генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев, някогашният шеф на Дирекцията по религиозните въпроси Иван Желев, сънародници, пристигнали в Истанбул, особено с цел да участват на днешната литургия, представители на Софийската духовна семинария, съобщи Българска телеграфна агенция.

 Българска телеграфна агенция

Кулминацията на патронния празник на Желязната черква бе концертът на Хора на транспортните служащи от София с диригент Павел Матев.

Репертоарът от църковнославянски песнопения бе селекциониран особено за случая, а специфичната звучност на Желязната черква подсилваше резултата от осъществяванията на хористите.

 АА

“И различен път нашият хор е изнасял концерт в Желязната черква. Но постоянно с наслада, с голямо неспокойствие и респект идваме в този храм-светиня. Като българи сме горди, че го има, тъй като тук се съхраняват изконните български обичаи. Щастлив съм, че и през днешния ден музиката, песните, които изпълняваме и които са обичайни български песни, звучат тук, тъй като са послания за мир и обич, без значение от вярата и народността ", съобщи Павел Матев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР